Putin: Oko „Severnog toka 2“ mnogo spekulacija, to je nelojalna konkurencija

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Oko projekta gasovoda „Severni tok 2“ ima mnogo spekulacija i to su pokušaji nelojalne konkurencije, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin. On je još jednom naglasio da je projekat isključivo ekonomske prirode i da nema nikakve veze sa aktuelnom političkom situacijom.
„Oko tog projekta ima svakakvih priča, koje su, prema mom mišljenju, pre svega povezane s pokušajima nelojalne konkurencije na evropskom tržištu“, rekao je Putin.
Objekti gasovoda Severni tok 2 u gradu Ljubmin u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Šta može zaustaviti "Severni tok 2" - mišljenje eksperta

Putin prisustvuje sastanku sa predstavnicima francuskih poslovnih krugova u on-lajn formatu a tokom razgovora on je, govoreći o gasovodu, ukazao da se koriste političke snage koje smatraju da „struja dolazi iz utičnice, a kako ona do tamo stiže niko ne ulazi u detalje“.

„Nadam se da ćemo prevazići poteškoće“, rekao je on.

Projekat „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Protiv gasovoda je i Ukrajina jer strahuje da će time izgubiti ulogu koju ima kao država preko koje se odvija tranzit gasa u Evropu.

Prema podacima operatera „Nord strim 2 AG“ sa 31. martom ove godine završeno je 95 odsto gasovoda i ostalo je da se dovrši izgrdnja u dužini od 121 kilometar.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala