Ruski poslanik o situaciji u Donbasu: Rusija neće učestvovati u ratovima, već će ih okončavati

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaDržavna duma Rusije
Državna duma Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Rusija neće učestvovati u ratovima, ona će ih obustavljati i spasavati ljudi, izjavio je predsednik Odbora za međunarodne poslove ruske Dume Leonid Slucki, komentarišući situaciju na istoku Ukrajine.

„Zapad očigledno vidi stanovništvo jugoistoka Ukrajine jednostavno kao instrument za suprotstavljanje Rusiji. Pokušavaju da nas uvuku u rat. Pokušavaju da nas uvuku u vojnu konfrontaciju sa Kijevom kako bi celom svetu pokazali da Rusija ugrožava stabilnu i mirnu arhitekturu novog veka“, objasnio je Slucki.

Kako je rekao na brifingu u agenciji „Rusija sevodnja“, iako u Donbas nema teškog naoružanja, Rusija je sve vreme optuživana da je to oružje prisutno i uvode joj sankcije.

„Rusija se neće uvlačiti ni u kakve ratove, ona će ih završavati, sprečavati i spasavati ljude“, istakao je poslanik.
Obmen voennoplennыmi meždu DNR, LNR i Ukrainoй v Doneckoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Kijev blokirao ruske mehanizme za primirje u Donbasu

S tim u vezi, zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je ranije da u interesu Rusije nije ulazak u rat i da je, štaviše, Moskva spremna da sarađuje čak i sa onima koji još uvek imaju fantomske bolove nakon raspada SSSR.

Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo više od 13 hiljada ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala