Kijev blokirao ruske mehanizme za primirje u Donbasu

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaObmen voennoplennыmi meždu DNR, LNR i Ukrainoй v Doneckoй oblasti
Obmen voennoplennыmi meždu DNR, LNR i Ukrainoй v Doneckoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Kijev je blokirao predlog Moskve o sprečavanju kršenja primirja u Donbasu, rekao je stalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi Boris Grizlov.

Prema njegovim rečima, umesto da se razgovara o suštinskim pitanjima, Ukrajina je gradila zamršene „pravne konstrukcije“ kako ne bi priznala Donbas za stranu u sukobu.

 „Zapravo, radi poštovanja izmišljenih 'crvenih linija', koje su direktno u suprotnosti sa Minskim sporazumima, Kijev žrtvuje bezbednost i živote ljudi na jugoistoku Ukrajine“, rekao je Grizlov nakon sastanka kontakt-grupe.

Uprkos političkim izjavama o tome da teže miru, Ukrajina „radi nekoliko radikalnih političkih snaga“ nije sposobna da preduzme praktične korake u cilju poštovanja prekida vatre, naglasio je Grizlov.

„U takvoj situaciji teško je očekivati od Ukrajine konstruktivan pristup rešavanju znatno složenijih političkih aspekata rešavanja sukoba“, zaključio je predstavnik Rusije.

Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo više od 13 hiljada ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala