Ruski poslanik: Ako Rusiju isključe iz SVIFT-a to će biti ekonomski rat

© Depositphotos.com / WrightStudioMeđunarodni platni sistem SWIFT
Međunarodni platni sistem SWIFT - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Predsedavajući odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki izjavio je da ako Rusija bude isključena iz platnog sistema SVIFT, to će biti pravi ekonomski rat.
„Ovo je vrlo opipljiv korak. Ne mislim da će Rusija biti isključena iz SVIFT-a, jer će to onda biti već pravi rat, doduše u ekonomskoj ravni“, rekao je Slucki tokom internet brifinga u novinskoj agenciji „Rusija sevodnja“. On je dodao da ovaj „ekonomski rat ništa manje neće pogoditi ni naše ekonomske partnere, kojih je na Zapadu više nego dovoljno“.

SVIFT je međunarodni međubankarski sistem za prenos informacija i plaćanja, na koji je povezano više od 11 hiljada najvećih organizacija u gotovo svim zemljama sveta. U štampi se redovno pojavljuju izveštaji da bi, kao jedna od mera oštrijih sankcija Zapada, Rusija mogla biti isključena iz ovog sistema.

Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT) - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Rusija o isključenju iz sistema SVIFT: Neka pokušaju

Krajem aprila, Evropski parlament objavio je nacrt rezolucije kojom se još jednom predlaže isključenje Rusije iz ovog sistema.

Međutim, nije lako isključiti Rusiju iz SVIFT-a. Prema rečima visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja, SVIFT je međunarodna privatna organizacija, u tom smislu Evropska unija nema nadležnost da oddvoji Rusiju od nje.

Istovremeno, kao odgovor na rizike od mogućeg isključenja ruskih banaka iz SVIFT-a, Rusija je već napravila svoj sistem za prenos finansijskih poruka. Prema poslednjim podacima, na njega je povezano 23 stranih učesnika iz Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Nemačke i Švajcarske.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala