„Gasprom": Karbonski otisak američkog gasa je kao trag dinosaurusa

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMaketa rezervoara za prirodni tečni gas na međunarodnom arktičkom forumu "Arktik - teritorija za dijalog" u Sankt Peterburgu
Maketa rezervoara za prirodni tečni gas na međunarodnom arktičkom forumu Arktik - teritorija za dijalog u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Karbonski otisak isporuka tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Sjedinjenih Američkih Država više od tri puta premašuje ekološko opterećenje tokom isporuka gasa savremenim izvoznim gasovodima „Gasproma“ („Severni tok“ i „Turski tok“), rekao je zamenik predsednika kompanije „Gasprom“ Oleg Aksjutin.

On je uporedio karbonski otisak tih gasovoda „Gasproma“ sa ljudskim tragom, karbonski otisak tečnog prirodnog gasa iz Katara i Alžira sa tragom slona (karbonski otisak je dvostruko veći), a iz Sjedinjenih Američkih Država sa tragom dinosaurusa (Tiranosaurusa) .

„Prema nezavisnim istraživanjima, ruski gas iz gasovoda ima minimalne ekološke posledice u poređenju sa našim potencijalnim konkurentima, dobavljačima tečnog prirodnog gasa. Da bi bilo jasnije, karbonski otisak prilikom isporuka gasa gasovodom iz Rusije može se uporediti sa dužinom ljudskog traga, karbonski trag od isporuka tečnog prirodnog gasa iz Katara i Alžira sa tragom slona, a iz Sjedinjenih Američkih Država sa tragom dinosaurusa koji nije preživeo do danas“, rekao je Aksjutin.

On je naveo da se u poslednje vreme često može čuti da je gas samo gorivo energetske tranzicije („bridge fuel").

„Dobro, nazvaćemo gas 'mostom'. Prema svim aktuelnim procenama taj 'most' se proteže daleko iza horizonta. Danas stojimo na njegovom prvom stubu. Sam 'most' se proteže decenijama unapred. Upravo je to ono što određuje izglede projekata „Gasproma“, izjavio je Aksjutin.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala