Čavušoglu: U Turskoj će se proizvoditi „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine "Sputnjik Ve"
Proizvodnja vakcine Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Turska je kupila od Rusije vakcinu protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i usmerena je na zajedničku proizvodnju ruske vakcine, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu za Sputnjik.

„Ministar zdravlja Turske rekao mi je da su se sa ruskim kolegama dogovorili o kupovini vakcina ‘Sputnjik Ve’ za zajedničku proizvodnju. To je, naravno, srednjoročni plan“, rekao je on.

Ranije je agencija Anadolija javila da je Turska potpisala ugovor o isporukama vakcina „Sputnjik Ve“.

Ruski fond za direktne investicije i turska farmaceutska kompanija „Viskoran ilač“ postigli su ove nedelje dogovor o proizvodnji ruske vakcine protiv kovida.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Vakcina je registrovana u 60 zemalja sa ukupnom populacijom od tri milijarde ljudi. Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto), saopštio je Ruski fond za direktne investicije i Istraživački centar „Gamaleja“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala