Rusija pokrenula proizvodnju prvog u svetu kombinovanog testa za četiri infekcije

© Foto : Federal Biomedical AgencyLaboratorija FMBA Rusije
Laboratorija FMBA Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Ruska biotehnološka kompanija „Biopalitra“ pokrenula je u Sankt Peterburgu serijsku proizvodnju prvog u svetu kombinovanog testa „Multiskrin“ (MulьtiSKRIN) za dijagnostikovanje HIV-a, hepatitisa B i C, sifilisa – test omogućava da se istovremeno proveri prisustvo te četiri bolesti.

Prema rečima direktora za razvoj „Biopalitre“ Andreja Berezina, tržište testova na hepatitise, sifilise, HIV procenjuje se na 6,7 milijardi rubalja, a trenutno kompanija zauzima oko sedam odsto tržišta u sferi testova za HIV. To iskustvo je omogućilo kompaniji da odluči da napravi kombinovani test.

„Naše iskustvo je omogućilo da izradimo takav sistem, koji omogućava da se jednom analizom istovremeno rade četiri testa. To će omogućiti da se smanji broj uvoznih testova, da se poveća izvozni potencijal zemlje, a za naše proizvode već su pokazale interesovanje zemlje sa Bliskog istoka. Najvažnije je da se smanje trud i vreme utrošeno na testove. Rezultati istraživanja mogu se saznati otprilike nakon dva časa, što je tri puta brže nego sad“, rekao je Berezin.

Prema navodima kompanije, trenutno u svetu nema takvih testova koji na molekularnom nivou mogu dijagnostikovati četiri infekcije u jednoj analizi. To je u potpunosti ruski proizvod.

Planirani proizvodni kapacitet pokrenute proizvodnje je oko 5,76 miliona testova godišnje.

„Biopalitra“ očekuje da će njihov novi test otvoriti perspektivno tržište za kombinovane testove.

Kako je saopšteno iz kompanije, planiran je razvoj tehnologije i uskoro će početi da rade na stvaranju multipleks tehnologije – testa koji neće samo pokazati da li je rezultat pozitivan ili negativan. nego i koji je virus dao takav rezultat.

Generalni direktor kompanije „Biopalitra“ Vladimir Okrulj izjavio je da je za pokretanje serijske proizvodnje testova kompanija uložila svojih 80 miliona rubalja (oko 883.000 evra), a ruski Fond za industrijski razvoj je obezbedio zajam od 50,7 miliona rubalja (oko 559.000 evra).

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala