Rade Šerbedžija, Puriša Đorđević i Miljen Kljaković Kreka dobitnici nagrade Festa „Beogradski pobednik“

© AFP 2023 / ALBERTO PIZZOLI Rade Šerbedžija
Rade Šerbedžija - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Glumac Rade Šerbedžija i reditelj Puriša Đorđević, kao i scenograf Miljen Kljaković Kreka, ovogodišnji su dobitnici nagrade „Beogradski pobednik“ koju Međunarodni beogradski filmski festival Fest dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Četrdeset deveto izdanje Festa ove godine je pomereno na period od 7. do 16. maja i biće, kako su naveli organizatori, održano u nešto skromnijem izdanju zbog pandemije virusa korona, uz manji broj gledalaca i uz sve prateće epidemijske mere.

Fest u maju – presedan i podvig

„Presedan je to što se festival održava u maju, ali je i podvig. U godini u kojoj korona još traje, u kojoj je Berlinale bio onlajn, a Kan se pomera, imamo festival u konvencionalnom smislu reči. Festival koji prikazuje filmove u bioskopskim dvoranama, koji će imati publiku, goste i festivalsku atmosferu. Suština ovog Festa je da imamo kontinuitet, radnu atmosferu, dobru dozu energije, optimizma i entuzijazma“, rekao je na konferenciji za novinare gradski sekretar za kulturu i predsednik odbora Festa Ivan Karl.

Nemački glumac August Dil - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2020
Svetskoj mašineriji kojoj svi govore "Da" potrebni su ljudi koji umeju da kažu - „Ne“!

Direktor CEBEF-a i potpredsednik odbora Festa Damir Handanović rekao je da otvaranje i zatvaranje festivala neće biti impozantno kao prošle godine, kada je na Festu gostovao Džon Malković, ali da će se organizatori potruditi da bude „emotivno i dostojanstveno“.

Film „Veliko iskopavanje“ otvara 49. Fest

Fest će 7. maja biti otvoren premijernom projekcijom filma „Veliko iskopavanje“, u kojem glavne uloge tumače Keri Maligen i Rejf Fajns. U ostvarenju australijskog reditelja Simona Stuona, uoči Drugog svetskog rata, britanska udovica angažuje samoukog arheologa na iskopavanju misteriozne formacije na svom posedu, što dovodi do zapanjujućeg otkrića.

Ovogodišnje izdanje Festa održava se pod sloganom „Povratak u budućnost“, a predstaviće više od 70 premijernih filmova iz novije svetske i srpske produkcije u sedam programskih celina. Pored Glavnog takmičarskog i Gala programa, filmovi će se prikazivati i u okviru programa „Festovih 50“, „Fest fokus“, „Fest 49, „Intro Fest“ i u Glavnom programu van konkurencije.

Zaveštanje od četiri slova: Kako je FEST pretvorio Beograd u centar filmskog sveta

Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić osvrnuo se na filmske autore koji su poznati publici Festa, a koji će ove godine predstaviti svoja nova ostvarenja.

Dalibor Matanić se ove godine vraća filmom 'Zora', grčki reditelj Agiris Papadimitropulos je pre samo tri godine na Festu nagrađen „Beogradskim pobednikom" za najbolji scenario, a ove godine se u Beograd vraća s filmom 'Monday'. Naša gošća od pre par godina Suzana Nikjareli ove dolazi s filmom 'Miss Marx' koji će nas upoznati sa zanimljivim delom života Elenor, kćerke Karla Marksa“, rekao je Pantelić, uz opasku da će ove godine na festivalu biti prikazan veliki broj filmova u čijem su središtu istorijske ličnosti.

Oskarovci na Festu

U ovogodišnjem programu Festa publika će biti u prilici da pogleda i pet ostvarenja koja su nagrađena Oskarima u raznim kategorijama. Reč je o filmovima „Zemlja nomada“ rediteljke Kloe Žao, „Otac“ Florijana Celera, „Žena koja obećava“ rediteljke i scenaristkinje Emerald Fenel, „Zvuk metala“ Darijusa Mardera i „Minari“ Li Ajzaka Čunga.

„Zemlja nomada“ proglašen za najbolji film na 93. dodeli Oskara - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Veče „Zemlje nomada“ na dodeli Oskara, „Kvo vadis, Aida?“ bez priznanja /foto/

U užem krugu izbora za najbolji film van engleskog govornog područja našao se film „Čovek koji je prodao svoju kožu“, koji je režirala tuniska autorka Kauter Ben Hanija, a biće prikazan u Glavnom takmičarskom programu Festa.

Publika će, kako je naveo Jugoslav Pantelić, biti u prilici da na velikom platnu gleda nova glumačka dostignuća najvećih glumačkih zvezda, kao što su Frensis Mekdormand, Keri Maligen, Džoni Dep, Riz Ahmed, Entoni Hopkins, Olivija Kolman, Kolin Firt, Rejf Fajns, Havijem Bardem, Selma Hajek, Helen Miren i mnogi drugi.

Filmovi će se prikazivati u Sava centru, Kombank dvorani, Domu omladine Beogada i Sinepleks galeriji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala