Predstavnicima Krima zabranili obraćanje na sednici OEBS-a

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaOEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak
OEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Predstavnicima Krima nije bilo dozvoljeno da govore na on-lajn sastanku u OEBS-u na temu demokratskih procesa, rekao je za Sputnjik kopredsedavajući Skupštinom slovenskih naroda krimskog regiona Roman Čegrinec.

Čegrinec je zajedno sa šeficom ukrajinske zajednice Krima Anastasijom Gridčinom učestvovao na drugom dodatnom sastanku o ljudskim pravima, koju je organizovala Švedska u OEBS-u. Tema sastanka je bila „Demokratsko zakonodavstvo: osiguranje učešća“.

„Učestvovao sam na desetak sednica OEBS-a i Ujedinjenih nacija, ali nije bilo takve očigledne rusofobije. Oduzimali su reč, prekidali izlaganje, ali su dozvoljavali da se obratim“, izjavio je Čegrinec.
OEBS - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Ukrajinska delegacija pokušala da udalji Krimljane sa sednice OEBS-a

Prema njegovim rečima, Švedska je potvrdila „status jedne od najrusofobnijih zemalja“.

„Čekali smo više od pet sati da se obratimo, na kraju su nam rekli da za nas nema vremena“, rekao je on.

Sastanak je pokazao da predstavnici SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Ukrajine dozvoljavaju sebi da napadaju Rusiju i Krim. Raspoloženje drugih zemalja je „neutralno ili pozitivno“, istakao je on.

Gridčina je podvukla da prvi put, koliko se ona seća, tako dugo čekanje na govor u OEBS-u nije ovenčan uspehom. Kao što je primetila, švedski organizatori još jednom potvrđuju „status zemlje kojoj je koncept demokratije stran“.

„Bili smo svedoci izjava ukrajinske strane, čiji su predstavnici lagali o životima stanovnika Krima, o kršenju prava ukrajinskog i krimsko-tatarskog stanovništva, koje živi na Krimu. Možemo čestitati ukrajinskoj delegaciji na dodeli zapadnih premija. Danas su se uspešno nosili sa tim“, podvukla je Gridčina.

Ovo nije prvi put da se prema predstavnicima Krima krše prava tokom njihovog nastupa u  OEBS-u. U martu je Ukrajina pokušala da ukloni krimske novinare sa internet sastanka o slobodi medija i rodnoj ravnopravnosti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala