„Dobra vest za ceo svet“: Popović u Moskvi sa zamenikom ministra zdravlja Rusije /foto/

© Foto : Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvojNenad Popović i zamenik ministra zdravlja Rusije Sergej Glagoljev
Nenad Popović i zamenik ministra zdravlja Rusije Sergej Glagoljev - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da poslednja istraživanja vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koja su pokazala da period između primene prve i druge doze može da bude i do 90 dana, predstavljaju dobru vest za ceo svet, jer će to ubrzati proizvodnju i distribuciju vakcina, a samim tim i imunizaciju stanovništva.

„To je veliko i važno saznanje u odnosu na dosadašnju praksu prema kojoj se druga doza davala posle 21 dana“, saopšteno je posle sastanka u Moskvi ministra Popovića i zamenika ministra zdravlja Rusije Sergeja Glagoljeva.

„Dokazano je da povećanje intervala između prve i druge doze ne utiče na snagu imunog odgovora, a u nekim slučajevima čak pojačava snagu i produžava trajanje imunog odgovora na korona virus”, saopšteno je iz kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Ministar Popović, koji je i predsednika Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, naveo je da mu je tu informaciju prošle nedelje uputio direktor ruskog Instituta Gamaleja, Aleksandar Gincburg, a da je ona danas potvrđena na sastanku sa zamenikom ministra zdravlja Rusije.

© Foto : Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj„Oslanjajući se na Rusiju, Srbija ima šansu da ponovo postane relevantna sila u proizvodnji vakcina u Evropi“.
„Dobra vest za ceo svet“: Popović u Moskvi sa zamenikom ministra zdravlja Rusije /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
„Oslanjajući se na Rusiju, Srbija ima šansu da ponovo postane relevantna sila u proizvodnji vakcina u Evropi“.

Popović i Glagoljev razgovarali su i o uspostavljanju proizvodnje vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Republici Srbiji i istakli da sa optimizmom gledaju na saradnju Srbije i Rusije u proizvodnji vakcina.

„Zahvalni smo našim ruskim prijateljima koji sa nama dele znanje i tehnologije u proizvodnji vakcina protiv korona virusa. Oslanjajući se na Rusiju, Srbija ima šansu da ponovo postane relevantna sila u proizvodnji vakcina u Evropi“, rekao je Popović.

Kako se podseća, prve vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) na Institutu „Torlak“ u Beogradu trebalo bi da budu proizvedene do kraja maja ove godine.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala