Brazilski političar: Nastaviću da se borim za rusku vakcinu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Posle odluke brazilskog regulatora da ne dozvoli uvoz ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik ve“ (Sputnik V), guverner brazilske države Seara, Kamilo Santana, kaže da će nastaviti da se bori da obezbedi ovaj preparat za stanovništvo svog regiona.
„Severo-istočni komitet za nauku je podržao upotrebu ‘Sputnjika Ve’. Nastaviću da se borim za odluku da se dozvoli uvoz, uz uverenje i poštovanje svih pravila, kako bismo mogli što pre da obezbedimo vakcinu za naše stanovništvo“, napisao je političar na Tviteru.

On je dodao da, imajući u vidu sporost kojom federalna valda dostavlja vakcine saveznim državama, neće dopustiti dodatnu politizaciju ovog pitanja.

​Prethodno je Brazilska nacionalna agencija za sanitarni nadzor (Anvisa) odbila zahtev regionalnih vlada za uvoz ruske vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) dok se ne dostave „informacije koje nedostaju“.

Santana kaže da poštuje odluku „Anvise“, ali da ne može da ne izrazi razočarenje i čuđenje jer se ruska vakcina primenjuje u mnogih zemljama i potvrđuje svoju efikasnost.

Podsetimo, Nacionalna komisija za biološku bezbednost pri Ministarstvu nauke Brazila ranije je potvrdila da je ruska vakcina bezbedna i odobrila je njenu komercijalnu proizvidnju u zemlji.

Vakcina „Sputnjik Ve“ odobrena je već u 60 zemalja sa ukupnom populacijom od oko tri milijarde ljudi. Vakcina zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koje je dobila od vladinih regulatora. Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto), saopštio je Ruski fond za direktne investicije i Istraživački centar „Gamaleja“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala