Blumberg: Udeo dolara u izvozu Rusije pao na minimum

© Sputnik / Mihail Kutuzov / Uđi u bazu fotografijaDolari
Dolari - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Udeo dolara u ruskom izvozu prvi put je pao ispod 50 odsto, što je rezultat dugotrajne kampanje Kremlja za smanjenje zavisnosti od američkih aktiva, piše Blumberg.

Prema podacima Centralne banke Rusije, razlog pada su trgovinski odnosi Moskve i Pekinga, u kojima se tri četvrtine operacija obavlja u evrima. Istovremeno, udeo jedinstvene valute u ukupnom izvozu povećao se na 36 odsto, piše agencija.

Primanje novca-ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
„SAD dovele svet na ivicu haosa i bede“: Hoće li Rusija, Kina, Turska i Iran uvesti novu valutu

Ruske vlasti više puta su isticale da Vašington svojom sankcionom politikom podriva poverenje u dolar, smanjuje ulaganje rezervi zemlje u američki državni dug i sam doprinosi povećanju obima spoljne trgovine u rubljama i drugim valutama. Prema rečima portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, Sjedinjene Američke Države koriste dolar i finansijski sistem ne samo u suprotnosti sa normama međunarodnog prava, već i za uništavanje celokupnog sistema međunarodnih odnosa.

Moskva je istovremeno naglašavala da politika dedolarizacije ekonomije ne podrazumeva zabranu cirkulacije američke valute: radi se o stvaranju ekonomski povoljnih uslova za druge monetarne jedinice.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala