Predsedavajući Državne dume: SAD uzurpiraju nacionalni suverenitet svojih saveznika

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaVjačeslav Volodin
Vjačeslav Volodin  - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Demokratija u Sjedinjenim Američkim Državama trenutno je u dubokoj krizi, vlasti države ne čuju glasove svojih građana, ali istovremeno pokušavaju da podučavaju druge zemlje i uzurpiraju njihov suverenitet, izjavio je predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.
„Sjedinjene Američke Države ne stide se da druge zemlje podučavaju demokratiji. Pri tome, one ne čuju glasove svojih građana koji direktno govore da institucija kolegijuma elektora stvara prepreke za demokratsko izražavanje volje naroda i omogućava izbor kandidata za koga nije glasala većina, već manjina glasača“, napisao je Volodin na svom kanalu na Telegramu.

S tim u vezi, poslanik je ponovo podsetio na činjenicu „u kakvim političkim turbulencijama je izabran američki predsednik“.

„Doveli su situaciju do eksplozivne. A zašto? Uglavnom zbog pogrešnih američkih demokratskih procedura, arhaičnog sistema zasnovanog monopolu dve partije starijem od jednog i po veka“, konstatovao je političar.

Američko bombardovanje Iraka - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Nova agresivna strategija SAD: Kako će da deluje Vašington ako neće rušiti režime

Još jedan razlog za ovu turbulenciju je „podriveno poverenje u izborni sistem sa njegovim netransparentnim brojanjem glasova, nekontrolisanim glasanjem putem pošte i odsustvom nezavisnih međunarodnih posmatrača“.

Obezvređivanje demokratskog principa

Volodin je istakao i da Sjedinjene Američke Države obezvređuju osnovni princip demokratije štiteći Zapad od navodnih napada Rusije i Kine i faktički uzurpiraju nacionalni suverenitet svojih „saveznika“.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države, koje su se i same suočile sa krizom demokratije, koristeći tehnologiju „šargarepe i štapa“ često primoraju zapadne vlade da deluju protiv volje svojih građana.

„To znači da realni izvor vlasti u takvim državama nije suvereni narod, već ‘ujka Sem’“, istakao je ruski poslanik.

Kao primer, Volodin je naveo slučaj sa gasovodom „Severni tok 2“.

„Nemačka se najbolje što može odupire američkom pritisku i, po svemu sudeći, uspeće da odbrani pravo da deluje u skladu sa svojim nacionalnim interesima. Ali u velikoj većini slučajeva zapadni ‘saveznici’ Sjedinjenih Američkih Država postaju njihove marionete, spremne da ispune volju ‘gospodara’ i idu protiv interesa svojih građana. Njihova demokratija se smanjuje kao šagrinska koža“, zaključio je parlamentarac.

Brod za postavljanje gasovodnih cevi Fortuna u luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Potpredsednik ruske vlade: „Severni tok 2“ će biti završen ove godine

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi. U januaru su Sjedinjene Američke Države proširile sankcije protiv „Severnog toka 2“ na usluge ispitivanja, inspekcije i sertifikacije, kao i usluge ili kapacitete za nadogradnju plovila za polaganje. Ubrzo nakon toga, norveška kompanija DNV GL najavila je da će prekinuti sve aktivnosti u vezi sa inspekcijom gasovoda i da neće moći da ga sertifikuje. A 19. januara SAD su uvele sankcije i brodu „Fortuna“ i njegovom vlasniku, kompaniji „KVT-Rus“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala