Austrija: Mir u Evropi moguć samo uz saradnju sa Rusijom

© REUTERS / LISI NIESNERAustrijski kancelar Sebastijan Kurc
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da se protivi dodatnim sankcijama Evropske unije protiv Rusije i da će mir u Evropi biti moguć samo uz saradnju sa zvaničnom Moskvom.

Protivim se dodatim sankcijama koje su same sebi cilj. Potrebna nam je deeskalacija. Teško je, ali stalno pogoršanje nije put kojim želimo da idemo“, odgovorio je Kurc na pitanje smatra li da bi EU trebalo da uvede nove sankcije Rusiji.

On je u intervjuu za švajcarski list „Noje cirher cajtung“ rekao da su sankcije EU, koje su već uvedene, ispravne, ali da je važno založiti se i za dijalog.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Nemačka se neće pridružiti „konfrontacionoj galami“ protiv Rusije
„Mir uvek može da vlada na našem kontinentu, ali ako zemlje budu radile sa Rusijom, a ne protiv nje“, istakao je kancelar, govoreći o situaciji na rusko-ukrajinskog granici koja, prema njegovim rečima, i dalje izaziva zabrinutost u Evropi.

Kurc je takođe izrazio nadu da situacija se kretanje trupa na granici dveju zemalja neće dovesti do dalje eskalacije.

Ranije je šef Evropske narodne partije, vodeće frakcije Evropskog parlamenta, Manfred Veber u intervjuu za medijsku grupu „Funke“ izjavio da bi Evropa i Amerika trebalo da pooštre sankcije Rusiji u slučaju eskalacije situacije na istoku Ukrajine. S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je ranije da Rusija premešta trupe na svojoj teritoriji i po svom nahođenju i da njena dejstva nisu ugrožavala i ne prete nijednoj zemlji na svetu.

Nedavno je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu dao ukaz da se vojska koja je učestvovala u vežbama na jugu zemlje, vrati u svoje stalne baze do 1. maja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala