Nemačka se neće pridružiti „konfrontacionoj galami“ protiv Rusije

© AFP 2023 / FABRICE COFFRININemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas
Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas je protiv konfrontacije sa Rusijom.
„Nije u našem interesu da se pridružimo konfrontacionoj galami. Želimo da vodimo dijalog sa Rusijom i održavamo dobrosusedske odnose“, rekao je Mas televiziji Das Erste.

On je naglasio da će ekonomske sankcije EU ostati na snazi, sve dok „ne bude nađeno rešenje za Krim i istok Ukrajine“. Zato, smatra ministar, „u interesu Rusije je da napokon reši ova pitanja“.

Sjedinjene Američke Države su 15. aprila uvele nove sankcije Rusiji. Na sankcionom spisku nalaze se 32 fizička lica i udruženja. Sankcije takođe zabranjuju američkim finansijskim institucijama da kupuju ruske državne obveznice posle 14. juna. Osim toga, Vašington je najavio da iz zemlje proteruje 10 zaposlenih u ruskoj diplomatskoj misiji.

Kako je navelo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, američka sankciona politika ne odgovara interesima naroda dveju zemalja. Ranije je Rusija najavila niz recipročnih mera na američke sankcije, uključujući proterivanje diplomata, zabranu na ulazak u zemlju brojnim američkim zvaničnicima i predložila ambasadoru Džonu Salivanu da otputuje u Vašington na konsultacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala