Zaharova apeluje na Prag: Navedite oružje koje je čuvano u skladištu municije u Češkoj

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Zvanični Prag dužan je da otkrije svetskoj zajednici koje je tačno oružje čuvano u skladištu u selu Vrbjetice u kojem je došlo do eksplozija 2014. godine, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Njujork tajms“ je u nedelju pisao da je bugarski trgovac oružjem Emilijan Gebrev priznao da je njegova kompanija „EMKO“ ranije čuvala municiju u skladištu u selu Vrbjetice, kao i da je Ukrajinu snabdevala oružjem u jeku sukoba na istoku zemlje. S tim u vezi, češki predsednik Miloš Zeman potvrdio da je ustanovljena veza između bugarskog trgovca oružjem i eksplozija u Vrbjetici.

Prema rečima Zaharove, nemačka i češka štampa skrenule su pažnju na to gde je, konkretno, i kako korišćeno to oružje.

Predsednik Češke Miloš Zeman - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Zeman: Nema dokaza o „ruskim agentima“ u skladištu municije u selu Vrbjetice

„(Gebrev) ga nije jednostavno kontrolisao, niti je to činila kompanija koja mu je pripadala i upravljala tim teritorijama. Ali da li je ta kompanija nešto uradila sa tim oružjem? To je upravo pitanje na koje bi svetska zajednica trebalo da dobije odgovor od Praga – šta je čuvano u skladištu“, izjavila je ona za televiziju „Rusija 1“.

Portparolka je takođe navela da su, prema onome što su „iskopali“ nemački mediji, u skladištu bile i protivpešadijske mine. S tim u vezi, Zaharova je postavila još jedno pitanje, a to je:

„Po kom osnovu je građanin druge države raspolagao svime što se nalazilo u skladištu i postoje li zakonske osnove za to?“, upitala je portparolka i apelovala na Prag da odgovori na ta pitanja.

Kako je naglasila Zaharova, Prag nije imao nikakve preduslove ni dokaze da optuži Rusije za umešanost u incident u Vrbjetici.

„Ispostavilo se da su u Češkoj bila skladišta koja nisu bila pod kontrolom vlade te države, ni bilo kog zvaničnog tela. Najjedinstvenije i najfascinantnije u toj priči je što je na teritoriji češke delovala, kako sledi iz medijskih materijala i to ne ruskih, već zapadnih, privatna kompanija. Ta kompanija je je pripadala državljaninu zemlje NATO-a, Bugarskoj, koji je poslovao u tim skladištima“, dodala je ona.

Ranije je Bugarska nacionalna televizija objavila saopštenje kompanije „EMKO“, u kojem kompanija negira da joj je pripadala municija uništena u ekplozijama u skladištu 2014. godine

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala