Evakuisani građani dela Beograda zbog bombe iz Drugog svetskog rata, priveden stranac /video/

CC0 / Pixabay / Bomba — ilustracija
Bomba — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Zaostala avionska bomba iz Drugog svetskog rata koja je pronađena na jednom gradilištu na Banovom brdu u Beogradu, trebalo bi danas da bude uklonjena, a zbog kompleksnosti posla, naložena je evakuacija stanovnika koji žive u blizini.

Avio-bomba američkog porekla, težine 242 kilograma, dužine 120 i prečnika 35 centimetara, pronađena je prilikom izvođenja radova u Nodilovoj ulici broj 10, objavio je MUP.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je evakuisano više od 1.000 građana.

„Uklonili smo devet starih vozila, a jedan britanski državljanin nije hteo da se evakuiše, pa smo morali da ga privedemo“, rekao je Vulin za TV Prva.

Vulin je naveo da je uklonjen prvi upaljač sa bombe, koji je bio mehanički, i dodao da će od toga da li je drugi upaljač hemijski ili mehanički zavisiti da li će biti izvedena kontrolisana detonacija ili će bomba biti transportovana, preneo je Tanjug.

Kako je ranije saopšteno iz opštine Čukarica, deo stanara ulica Nodilove, Mirosavljeve, Paštrovićeve, Požeške, Zrmanjske i Vladimira Radovanovića, moraju da napuste domove do sedam časova, pa sve do popodne jer je završetak akcije planiran oko 17 sati.

Oni koji ne budu imali gde da odu, biće evakuisani u obližnju Osnovnu školu „Banović Strahinja“ koja zbog toga neće raditi u ponedeljak, već će svi đaci tog dana imati nastavu na daljinu.

Kako je objavio RTS, samo manji broj stanovnika je odlučio da provede dan u školi.

Za slabije pokretne biće obezbeđen prevoz, a o obolelima od kovida brinuće ekipa Doma zdravlja.

Gradski štab za vanredne situacije apelovao je na građane da otvore prozore i spuste roletne, evakuišu kućne ljubimce, uklone svoja vozila i postupaju po uputstvima koja su dobili od Gradskog štaba i Sektora za vanredne situacije MUP-a.

V. d. pomoćnika ministra unutrašnjih poslova — načelnika Sektora za vanredne situacije, Luka Čaušić, izjavio je ranije da je prioritet bezbednost građana.

„Preduzećemo sve mere kako bi naši građani bili bezbedni i kako bi se nakon uspešnog okončanja ove akcije vratili svojim domovima kad se za to steknu uslovi“, rekao je Čaušić.

On je naveo da će u akciji, koja je ocenjena kao visokorizična, učestvovati veliki broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, Direkcije policije, Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije, Sektora za ljudske resurse, kao i predstavnici Grada Beograda, Gradskog sekretarijata za vanredne situacije, Crvenog krsta, volonteri gradske opštine Čukarica, Doma zdravlja Čukarica i službe Hitne pomoći.

Do 17 časova doći će do izmena u radu linija javnog prevoza u Požeškoj i Paštrovićevoj ulici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala