Besplatni digitalni udžbenici za mlađe osnovce od 1. septembra

CC0 / Rixabay / Tablet
Tablet - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Grad Beograd kupuje 70.000 tableta za đake od prvog do četvrtog razreda, na kojima će već biti instalirani digitalni udžbenici koje će Grad nabaviti, kao i 6.500 laptop računara za njihove učitelje i nastavnike, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

“Nabavka je već u toku, i od 1. septembra svako dete od prvog do četvrtog razreda, i svi učitelji i nastavnici dobiće tablete, odnosno lap topove”, rekao je Vesić za TV Pink.

Tablete će zaduživati roditelji kod škola i moraće da ih vrate u ispravnom stanju.

Vesić je rekao i da će Grad tokom maja, čim se u školama završi izbor udžbenika za četvrti razred, kupiti za sve mlađe osnovce digitalne verzije udžbenika, koje će biti instalirane na tabletima.

Kako je naveo, đaci će imati besplatan tablet sa karticom Telekoma i besplatnim “vaj fajem”, dok Grad, Telekom i Ministarstvo prosvete, u međuvremenu, opremaju “vaj fajem” svaku učionicu u gradu za decu od prvog do četvrtog razreda.

Većina škola je, kaže Vesić, opremljena internetom, ali ima još nekih gde to nije slučaj, ali od 1. septembra neće biti učionice bez interneta.

“Potpuno smo se opremili kada je reč o digitalnom obrazovanju”, rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je istakao i da je velika stvar koju grad radi - izgradnja 25 vrtića.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku je izgrađeno ili se gradi osam vrtića, između ostalih, u Ulici Miloja Zakića na Čukarici, u Novogradskoj u Zemunu, u Belom polju u Obrenovicu, na Bežanijskoj kosi…

Počinje da se gradi vrtić u Bloku 62, završen je vrtić u Surčnu, za mesec dana u Krunskoj na Vračaru…

Raspisan je tender za izgadnju još sedam vrtića - u naselju Braće Jerkovć, u Mirijevu, Miljakovac 3, Mladenovac, Sremčica, Borča, Stepojevać. 

Knjige i udžbenici - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Odzvonilo: Država Srbija piše đačke lekcije o Kosovu, Jasenovcu, Oluji, Milosrdnom anđelu...

“Sa tih sedam vrtića, to je 15 novih obdaništva, a plan je da sledeće godine započnemo još 10 novih”, najavio je Vesić.

Kako je rekao, u tim vrtićima će biti tačno 4.890 mesta za decu, dodajući da sada u obdaništa ide oko 75.000 dece, dok je taj broj 2013. godine bio 49.000.

Tada je, dodaje, 17.000 dece čekalo mesto u vrtiću, a sada maltene da nema čekanja.

“To smo sve uradili u trenutku kada smo vratili roditeljima u poslednje tri godine 3,5 milijardi dinara, što su im duplo skuplje naplaćivani vrtići od 2008-2013. Za taj novac mogli smo još 17 vrtića da izgradimo”, rekao je Vesić, a preneo Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala