Odzvonilo: Država Srbija piše đačke lekcije o Kosovu, Jasenovcu, Oluji, Milosrdnom anđelu...

© Fotolia / XyKnjige i udžbenici
Knjige i udžbenici - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
Država Srbija bi ubuduće trebalo da sama sačinjava udžbenike za srpski jezik, istoriju i geografiju, u kojima bi đaci konačno mogli da dobiju sadržajnije lekcije o Kosovu, Jasenovcu, Oluji, NATO agresiji i drugim ključnim istorijskim pitanjima, što bi značajno unapredilo njihovo obrazovanje i pospešilo očuvanje srpskog identiteta.

Da bi pisanje i izdavanje udžbenika bilo omogućeno, biće izmenjena dva zakona. Stručnjaci podržavaju ovaj potez, jer smatraju da će značajno poboljšati očuvanje srpskog identiteta, i veruju da može da bude sproveden tako da naša zemlja dobije knjige koje će dugo služiti budućim generacijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom prosvete Brankom Ružićem, s kojim je dogovorio da Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije počnu sa izmenom dva zakona, kako bi se stvorili uslovi za sprovođenje inicijative da država ubuduće sačinjava udžbenike za srpski jezik, istoriju i geografiju za osnovne i srednje škole.

CC0 / Pixabay / Dva zakona biće izmenjena da bi država mogla da počne da sačinjava udžbenike
Odzvonilo: Država Srbija piše đačke lekcije o Kosovu, Jasenovcu, Oluji, Milosrdnom anđelu... - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Dva zakona biće izmenjena da bi država mogla da počne da sačinjava udžbenike

Srbija će sačinjavati udžbenike

Nekadašnji direktor Zavoda za udžbenike Dragoljub Kojčić pozdravlja tu inicijativu i smatra da je izuzetno važno da država počne da izdaje udžbenike kako bi se uspostavila standardizacija obrazovanja, zbog koje bi svaki učenik, gde god da se u Srbiji školovao, učio na isti način.

„Novi „impuls“ koji je dat identitetskoj politici veoma je važan za Srbiju, jer smo narod i država sa dubokom istorijom, zbog čega je izgradnja kulture sećanja bitna, počevši od spomenika Stefanu Nemanji, preko obeležavanja onoga što se događalo u Jasenovcu i na Košarama, u najširem istorijskom dijapazonu. To su sve važni momenti koje treba pretočiti i u prosvetne programe i, pre svega, u udžbenike. Možda će se sutra razmišljati i o istoriji umetnosti, likovnom i muzičkom vaspitanju, pošto i to govori o našoj identitetskoj vertikali i bogatstvu“, ističe Kojčić.

Istoričar Miloš Ković za Sputnjik kaže da je aktuelno tržište udžbenika koji su ključni za identitetske nauke, poput istorije, geografije i srpskog jezika, lažno i da ono zapravo predstavlja monopol nemačkih izdavača, za koje tvrdi da su poslovno vrlo usko povezani s hrvatskim.

 „Ključno je da se zaustavi rasprodaja nacionalnih identitetskih nauka i spreči duhovna kolonizacija, koja se u ovom trenutku sprovodi nad srpskim narodom i njegovom istorijom. Zato je dobrodošla svaka inicijativa da se identitetske nauke vrate tamo gde pripadaju. Mora postojati dominantno tumačenje istorijskih događaja, dominantan narativ o Kosovu, Svetom Savi, Karađorđu, Prvom svetskom ratu, Jugoslaviji, Jasenovcu, Oluji, Milosrdnom anđelu... To su ključna pitanja u kojima ne može da bude multiperspektivnosti. Pogledajmo kako je u Rusiji, Izraelu, drugim državama. Da li Nemačkoj strani izdavači štampaju udžbenike istorije? Ima li ona stotine udžbenika na tržištu ili desetine“, pita Ković.

© Foto : Zavod za udžbenikeStručnjaci ne vide razlog zbog kog Zavod za udžbenike ne bi izdavao školske knjige
Odzvonilo: Država Srbija piše đačke lekcije o Kosovu, Jasenovcu, Oluji, Milosrdnom anđelu... - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Stručnjaci ne vide razlog zbog kog Zavod za udžbenike ne bi izdavao školske knjige

Knjige koje će trajati dugo

Ković tvrdi da država može da napiše i izdaje udžbenike koji će trajati dugo, a kao primer za to navodi školske knjige koje je nekada izdavao Zavod za udžbenike.

„Te udžbenike ne može da piše država. Njih bi trebalo da pišu istoričari, a objavljuje državni izdavač, kakav je, recimo, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. Nama nije potrebno 10, 15 ili 20 udžbenika istorije, od kojih će nastavnici i direktori da biraju. Potreban nam je jedan, dva ili tri udžbenika, koje će pisati vrhunski stručnjaci i koji će proći vrhunsku kontrolu. Ključno je pitanje procedure. To nisu neizvodljivi zadaci“, napominje Ković.

Kojčić se slaže da Srbija može da sačini kvalitetne školske knjige, što podupire činjenicom da ih je do „liberalizacije“ tržišta udžbenika izdavao upravo Zavod za udžbenike.

„Nisam primetio da je ’liberalizacija‘ tržišta udžbenika donela prednosti koje je predviđao tadašnji zakonodavac. Niti su udžbenici postali jeftiniji, niti je kvalitet znanja bolji. Čak mislim da će, ukoliko se ova reforma ubrzo sprovede i uvede tzv. nacionalni paket udžbenika, to zaista biti i na zadovoljstvo roditelja, zbog manjeg opterećenja na kućni budžet, i da će dovesti do jedinstvenog poznavanja naše istorije. Očekujem da, primera radi, metodska jedinica o Jasenovcu neće biti redukovana na tri ili četiri rečenice, kako je to bilo u nekim udžbenicima, već da će zauzeti onoliko prostora koliko je u proporciji s nacionalnim značajem“, smatra Kojčić.

Podsetimo, Vučić je u subotu izjavio da će danas Vladi Srbije podneti zvaničnu inicijativu da ubuduće država piše i izdaje udžbenike iz istorije, srpskog jezika i geografije. Inicijativu su podržali ministar prosvete Branko Ružić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.


Saznajte: Ko je Aleksandar Kavčić, čovek koji besplatnim udžbenicima ruši monopol stranaca

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala