„Svaki predmet nosi pečat vere“: Patrijarh otvorio izložbu Muzeja crkvenih starina u Nišu /foto/

Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije otvorio je izložbu Muzeja crkvenih starina pravoslavne eparhije niške i poručio da svaki izloženi predmet nosi pečat vere.

„U svakom ovom predmetu, od krsta, panagije, jevanđelja, mitre, odežde postoji pečat vere i to vere u Hrista, ali postoji i pečat dara koji nosi u sebi onaj koji je to stvarao, a dar je nešto što dobijamo od Boga“, rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je naveo je da je važno da postoji koren koji je jevanđeljska vera, nada i ljubav, da postoji trud i napor da iznedrimo iz sebe vrlinu i da to pretočimo u neki predmet da bismo na polju kulture imali nešto što je ne samo vredno za oči, nego što u sebi nosi pečat jednog vremena i jednog naroda.

„Kada je reč o crkvenim riznicama i muzejima onda oni najbolje svedoče o toj činjenici. Predmeti u ovom muzeju jesu i prošlost i sadašnjost, a jesu i budućnost“, rekao je patrijarh Porfirije.

On je rekao da je doneo mali dar muzeju, odeždu pokojnog patrijarha Irineja.

Vladika niški Arsenije izjavio je da izložba i prostor muzeja predstavljaju materijalno i istorijsko svedočanstvo naše hrišćanske prošlosti, pismenosti, umetnosti i kulture.

Naveo je da je Niš, kao važan istorijski grad, predstavljao duhovni i kulturni centar današnje jugoistočne Srbije, koji je kroz svoju istoriju često stradao.

„Kulturno istorijsko blago je raznošeno i uništavano, te svaki predmet koji je ovde izložen za nas predstavlja veliko bogatstvo“, rekao je vladika niški i dodao da su izloženi predmeti prikupljeni iz brojnih hramova i manastira eparhije niške.

Protođakon Dalibor Midić rekao je da je Muzej crkvenih starina pravoslavne eparhije niške nastao po ideji episkopa niškog Arsenija.

Prema njegovim rečima, od 2018. do 2020. zahvaljujući odobrenim projektima Ministarstva kulture i informisanja iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, pravoslavna eparhija niška uspela je da mali prostor koji poseduje u kompleksu dvorišta Saborne crkve u Nišu u Svetosavskom domu uredi i izloži prvu stalnu postavku Muzeja crkvenih starina.

„Ovaj muzej naslednik je nekada Muzeja crkvenih starina pravoslavne eparhije niške koji je postojao i radio od 1960. do 1982. Na ovoj izložbi smo izložili deo kulturno istorijskog blaga koje se nekada čuvalo u tom muzeju, a danas smo rešili da ga prezentujemo široj javnosti“, rekao je protođakon Dalibor Midić.

Među izloženim predmetima su poklon ruskog cara Nikola Drugog Romanova niškoj Sabornoj crkvi iz 1913. povodom 1.600. godišnjice proslave Milanskog edikta i jevanđelje koje je ruski car Nikolaj Prvi Romanov poklonio manastiru Svetog Romana 1847. godine.

Protođakon Dalibor Midić je istakao da najstarija knjiga koju Muzej pravoslavne eparhije niške poseduje potiče iz 1592. i vremena imperatora Petra Velikog.

„Tu je i veliki broj ikona, umetničkih slika i bogoslužbenih predmeta. Od umetničkih dela koje poseduju niška eparhija dva važna dela su najvećeg srpskog učenika minhenske slikarske škole Đorđa Krstića ‘Predstava smrti kneza Lazara’ iz 1885. i portret kralja Milana Obrenovića iz 1902. godine", rekao je on.

Među izloženim predmetima je i jedan rad Steve Todorića, jedan portret Nikole Aleksića, vredne rukopisne knjige, lični predmeti niških mitropolita, episkopa i arhiepiskopa, preneo je Tanjug.

„Ovo je jedan deo velikog kulturno-istorijskog blaga koje poseduje pravoslavna eparhija niška poseduje i koje je prezentovala široj javnosti“, rekao je protođakon Dalibor Midić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala