Srbin hladna ruska srca osvaja filozofijom preminule legende

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaMarko Nikolić, trener Lokomotive iz Moskve
Marko Nikolić, trener Lokomotive iz Moskve - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Nije ruska javnost sa najvećom srećom dočekala vest da Marko Nikolić, srpski trener, seda na klupu moskovske Lokomotive, ali je bivši šef stručnog štaba Partizana, sa kojim je osvojio duplu krunu, sjajnim radom demantovao sve negativne komentare.
Marko Nikolić - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2020
Protesti, predrasude, uvrede, srednji prst, ali – Rusija sada zna ko je Marko Nikolić

Nikolić je prethodnog meseca proglašen za najboljeg trenera u ruskoj Premijer ligi, upisao je deset uzastopnih pobeda, među kojima se izdvaja trijumf nad moskovskim CSKA za plasman u finale Kupa Rusije.

Njegova ekipa je slavila rezultatom 3:0, potpuno je nadigrala rivala, a u nacionalnom prvenstvu je na drugom mestu, sa šest bodova manje od vodećeg Zenita. 

Nikolić je za ruske medije govorio o tome kako je uspeo da od „otpisanog“ postane prvi trener u Rusiji i kandidat za duplu krunu. 

„Najlakše je uvesti promene kod prekida, potrebno je najmanje vremena. Ako pogledate, moji timovi su uvek postizali mnogo iz tog segmenta. Sada je Lokomotiva najbolja ekipa u odbrani. Mislim da tu ne treba dodavati penale, oni su posebna priča“, naveo je Nikolić.

On je posebno apostrofirao kornere i slobodne udarce.

„Blisko sam sarađivao sa Radomirom Antićem, jedinim trenerom koji je radio u Real Madridu, Barseloni i Atletiko Madridu. Poslednjih pet-šest godina moji timovi treniraju u Marbelji – tamo je Antić imao kuću u kojoj sada živi njegova supruga“, otkrio je Nikolić.

​Mladi stručnjak je podsetio da je upravo Antić mnogo vremena posvetio prekidima.

„U sezoni 1995/96 osvojio je Primeru i Kup Španije sa Atletikom, a najviše pogodaka postigli su upravo iz prekida. Ne stidim se da priznam da je njegova filozofija jako uticala na mene, opšti principi se verovatno vide i sada“, naveo je Nikolić.

Šef stručnog štaba Lokomotive je podsetio da je u Srbiji držao predavanja studentima koji se školuju za trenersku licencu. 

„Pitali su me kako da se ponašam u različitim situacijama. Kako mogu da odgovorim na ovo? Svakog dana trener ima ogroman broj situacija u kojima treba odmah da donese odluku, nema vremena da ohladi glavu i razmisli. Na primer, tokom treninga, dva igrača su se potukla. Koja bi bila ispravna odluka? Izbaciti ih sa treninga? Suspenzija od sledeće utakmice? Okrenuti se i praviti se da ne primećujete? Odluku treba doneti odmah – samo u korist ekipe i rezultata. U sličnim situacijama može biti drugačije, jer je trenutak drugačiji“, objasnio je Nikolić čiji je odličan rad u Rusiji primećen od strane italijanskih klubova, pre svega od Parme koja želi da angažuje Srbina. 

► Glavobolja za Srbina u Moskvi: Otišlo pola uprave, agent gura novog trenera

► Nikolića Rusi pitali za ostavku – dao im je kratak i jasan odgovor

► Srpski trener na udaru ruskih biznismena: „Treba mu dati otkaz, ne zna gde se nalazi“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala