Protesti, predrasude, uvrede, srednji prst, ali – Rusija sada zna ko je Marko Nikolić

© Sputnik / Artur Lebedev / Uđi u bazu fotografijaMarko Nikolić
Marko Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Marko Nikolić, srpski trener, konačno je stekao poštovanje ruske javnosti i uprave Lokomotive uz Moskve.

Mladi, ali već veoma iskusni stručnjak, proteklog proleća je naišao na buru negativnih komentara pošto je ruski tim odlučio da mu ponudi posao.

Dragana Cvijić, rukometašica Srbije - Sputnik Srbija
Dragana Cvijić za Sputnjik: Svi jedva čekaju da gaze Srbiju, a mi im to dozvoljavamo

I to umesto legende kluba, Jurija Sjomina, čoveka koji je u Lokomotivi proveo čak 27 godina, četiri puta se vraćao na njenu klupu i bio više od trenera.

„Ne mogu da zamislim, ubijate koku koja nosi zlatna jaja... Da su zvali Gvardiolu, Zidana, Vengera ili Murinja, ali koga su oni doveli? Ko je to? Kakav Nikolić, kakav Srbin? Ko je čuo za njega pre dolaska u Rusiju? Šta je osvojio, gde je igrao? U prvenstvu Srbije? Na kom mestu je bio? Na poslednjem?“, goreo je od besa član ruske Državne dume Igor Lebedev.

To je dalo znak i navijačima Lokomotive da „smene“ Nikolića i pre nego što je stigao, te dalo objašnjenje zašto je uprava kluba nevešto pokušavala da demantuje spekulacije da će Srbin dobiti posao.

Za 41 godinu života Nikolić je već prošao sito i rešeto u srpskom fudbalu, što Rusi nisu mogli da znaju ili nisu hteli da priznaju jer je trebalo da uleti u cipele legende poput Sjomina.

​U pomoć su pozvali Ognjena Koromana, bivšeg reprezentativca Srbije, koji je ostavio dubok trag u tamošnjem fudbalu.

„Vreme stare ruske škole je prošlo, potrebno je da je zamene mlađi i ambiciozni treneri. Marko je trener nove generacije, ima moderne pristupe, u njegovim timovima čak i defanzivci često idu u napad. Pritom, on je veoma dobra osoba, ume da uspostavi odnose i sa igračima i sa novinarima“, naveo je Koroman.

Nikolić je stigao u finišu protekle sezone i odmah je jasno stavio do znanja svima, progovorivši i na ruskom jeziku.

„Osam mečeva, osam finala. Imamo cilj, a to je Liga šampiona“, rekao je Nikolić.

I ispunio je zacrtano, Lokosi su se plasirali u elitno takmičenje, sezona je završena na drugoj poziciji, iza ubedljivog šampiona Zenita, a dobio je i važnu poruku od velikog navijača Lokomotive, bivšeg tenisera Mihaila Južnog.

„Ako bude imao rezultate kao Sjomin, voleće ga kao i Sjomina. Ako bude omanuo, prezreće ga. To su navijači, tako je sa njima“, rekao je Južni.

U sukob sa navijačima je zbog srpskog trenera ušao i direktor kluba Vasilij Kiknadze, koji im je čak pokazao i srednji prst na jednoj utakmici, pošto su upućivali salve kritika na račun uprave.

„Vi ne poznajete Nikolića i to je činjenica. Mi podržavamo naše trenere za razliku od drugih klubova“, naveo je Kiknadze.

Pobeda nad CSKA u velikom derbiju je donela kredit Nikoliću, plasman u Ligu šampiona je to potvrdio, ali i izdanja njegove ekipe u eliti.

Jesu Lokosi na kraju eliminisani i nisu uspeli da stignu ni do Lige Evrope, ali je jedna stvar apsolutno jasna, Nikolić nije obrukao klub.

​Na debiju je upisan bod u duelu sa Salcburgom (2:2), evropski prvak Bajern je jedva pobedio (2:1), a potom je Nikolić u dva navrata uspeo da odoli moćnoj četi Dijega Simeonea i da sa Atletiko Madridom odigra dve nerešene utakmice.

Jedina mrlja može biti poraz od Salcburga na domaćem terenu, ali ne i hrabra partija protiv Bajerna koja je završena rezultatom 2:0 u korist nemačkog tima.

Okolnosti su se tako namestile, Lokomotiva je na kraju ostala poslednja na tabeli grupe A, ali je stekla veliko iskustvo.

Ali, bitnije od svega, Nikolić je sačuvao obraz i pokazao svim kritičarima da je mnogo više od „ćelavog prepotenka“, kako ga je ranije nazvao Stevan Mojsilović, srpski trener koji već dve godine nema angažman.

Posle završetka poslednjeg kola prve faze Lige šampiona javnosti se obratio predsednik Upravnog odbora Lokomotive Anatolij Mešerjakov.

„Nikolićev učinak u evropskom takmičenju ni na koji način nije urušio njegov kredibilitet. Naprotiv. Marko se dokazao kao visoko kvalifikovani stručnjak. Čak i u ovako teškim okolnostima, on nije tražio izgovore, već je radio, tražio rešenja. Uveren sam da ekipa to ume da ceni. Marko se poneo kao muškarac“, rekao je Mešerjakov.

Zasad, to je više nego dovoljno. Važno je da je srpski trener uspeo da pridobije poštovanje, a sa poštovanjem sve ide mnogo lakše.

Čak i sada, u pandemijskim okolnostima i kada ima veliki broj zaraženih igrača, Nikolić ne govori o tome.

Rezultati nisu na prošlogodišnjem nivou, tim je šesti u domaćem šampionatu sa već sedam bodova manje od vodećeg Zenita, ali je to donekle i očekivano, s obzirom na to da je sa ograničenim brojem igrača, uz promovisanje mladih fudbalera iz omladinskog pogona, trebalo voditi bitke na dva fronta.

Jedno je sigurno, Nikolić će tek imati vremena da izuči ruski jezik, čisto da bi znao šta se priča o njemu. A on ne mora da govori, to će raditi na terenu.

​► Zvezdin Dijego je pokušao da bude Maradona /video/

► Kako izgleda pobediti Real i Barsu? Zna Filip Malbašić i o tome je govorio za Sputnjik

► Ljupko za Sputnjik: Treba imati hrabrosti, Deki je zacrtao i ostvario

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala