Profesor je rekao svoje još pre 12 godina...

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaArsen Venger
Arsen Venger - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Nekadašnji menadžer Arsenala Arsen Venger predvideo je davne 2009. godine da će fudbal doživeti krah, odnosno da će u budućnosti doći do formiranja Superlige – lige bogatih, koja trenutno izaziva tektonske potrese.

Planeta, i to ne samo fudbalska, bruji o novom takmičenju koje će iz korena promeniti fudbal na kakav smo navikli.

Ništa više nikada neće biti isto - Liga šampiona odlazi u zaborav, a 12 velikana iz Engleske, Italije i Španije rešilo je da razbuca fudbal i da preuzme primat.

Čitava priča otišla je toliko daleko da je čak naterala kumove da zarate, sa svih strana od ozbiljnih ljudi pljušte najprizemnije reči, a treba imati želudac da se sve to svari. Ali, oni koji se pitaju ga i te kako imaju, s obzirom na to da je cilj novac. A novac u ljudima, u ovom slučaju ne milioni, već milijarde, budi ono najgore, jer je pohlepa za njim ogromna, neprestana...
Nemanja Maksimović - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Maksimović za Sputnjik: Kada je Mesiju dan nema vam spasa, Barsa najbliža tituli

Ali, u ovim redovima centralna figura neće biti novac, Florentino Peres, Aleksandar Čeferin, Andrea Anjeli i svi ostali koji danima ratuju zbog fudbala. Ne, ovde je glavni heroj Arsen Venger, legendarni menadžer Arsenala koji se povukao s klupe „tobdžija“ 2018. godine, a pre punih 12 godina je predvideo šta će se dogoditi s fudbalom, tačnije da će biti osnovana Superliga.

Francuza krasi nadimak „Profesor“, s obzirom na to da ima diplomu iz ekonomije, ali je osim toga bio i profesor magične fudbalske igre.

Uneo je revoluciju u Premijer ligu, 22 godine je proveo u Arsenalu, izgradio im je terenski kompleks, stadion Emirejts, doneo titulu, imao sezonu bez poraza...

I Venger je doživeo da sada njegov voljeni klub – Arsenal, kaže zbogom Ligi šampiona i okrene se Superligi. Što donekle i ne čudi, jer je „ovaj“ Arsenal već godinama miljama daleko od elitnog takmičenja.

Muče se i kubure na sredini tabele, menjaju menadžere posle Vengera, lutaju sa polu-igračima, pa zato nikoga ne bi smelo da iznenadi što su „ganeri“ povukli nogu i brže bolje potrčali u susret Superligi, od koje će svaki klub imati zagarantovanih 350 miliona evra.

​Bila je 2009. godina kada su novinari pitali Arsena Vengera da li bi Rendžers i Seltik mogli da istupe iz škotske Premijer lige, na šta je „Profesor“ odgovorio:

„Pre vidim stvaranje Evropske lige vremenom, nego istupanje jednog kluba iz državnih okvira. Nacionalna prvenstva će preživeti, ali možda ćete za 10 godina imati Evropsku ligu. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, ali osećam da unutar naše igre ima glasova iza scene koji žele da se nešto uradi povodom toga, pogotovo ukoliko pravila postanu previše ograničavajuća za ove klubove“, ispalio je pravu u metu Venger, očigledno sluteći šta će se dogoditi.

Kolik je Venger bio vidovit, potrvrđuju njegove sledeće reči na konto Superlige.

„Klubovi bi morali da igraju Evropsku ligu tokom nedelje, dok bi domaća prvenstva igrali vikendom. To znači praktično da bi morali da imaju dva tima“, objasnio je 2009. godine Venger.

I upravo, danas pričamo o formatu Superlige sa 16 klubova, koji bi sredinom nedelje trebalo da igraju pomenuto novoformirano takmičenje, dok bi vikend bio rezervisan za učešće u domaćim takmičenjima.

​Venger je svoje rekao još pre 12 godina, možda su mu se neki smejali, neki pričali da nema šanse takve prognoze da se obistine, a sada smo svi svedoci da je „Profesor“ vrlo dobro znao šta priča i možemo samo da mu se divimo zbog proročanstva.

Možda bi ovi što se svađaju, kumovi, vlasnici, milijarderi, trebalo upomoć da pozovu Arsena, da sednu svi zajedno za sto i da nađu najbezbolnije rešenje kako bi fudbal „preživeo“.

Jer, ako neko voli i poznaje fudbal, onda je to „Profesor“. Na stranu diploma iz ekonomije, milioni i milijarde, fudbal je čista emocija, igra koju su osnovali siromašni, a kradu je bogati, ali mora da ostane dostupan svima, jer će se u suprotnom ugasiti, umreti i svi ćemo onda plakati...

U poslednjoj emisiji „Miljanovog kornera“ gost je bio reditelj, kolumnista i veliki ljubitelj fudbala – Gorčin Stojanović, a glavna tema bila je rat UEFA i Superlige.

► Američki novac u misiji razaranja fudbalske Evrope

► „Gde ste bili pre Fergusona? Tada su dominirale Zvezda i Steaua“

► FIFA zadala snažan udarac sebičnim bogatašima

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala