Maksimović za Sputnjik: Kada je Mesiju dan nema vam spasa, Barsa najbliža tituli

© AFP 2023 / PIERRE-PHILIPPE MARCOUNemanja Maksimović
Nemanja Maksimović - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Srpski reprezentativac Nemanja Maksimović je u svega četiri dana sa svojim Hetafeom odmerio snage sa najvećim španskim klubovima - Real Madridom i Barselonom. I dok je s Madriđanima meč protekao bez golova, protiv Katalonaca je sve prštalo na terenu, a utakmica je završena porazom njegovog Hetafea - 5:2.

Neumorni vezista iz Banje Koviljače u intervjuu za Sputnjik pričao je o Lionelu Mesiju, šampionskoj trci u španskoj La Ligi gde se za trofej bore čak tri kluba - Atletiko, Real i Barselona, pričao je još i o krahu evropske Superlige, a šlag na torti bila je reprezentacija koju je Dragan Stojković Piksi za kratak vremenski period preporodio.

Kako je moguće da ste u svega četiri dana razmaka odigrali dve potpuno drugačije utakmice? Sa Realom meč bez pogodaka, a onda na Kamp nouu vatromet golova, izuzetno efikasan meč 32. kola Primere s Barselonom i poraz vašeg Hetafea rezultatom 5:2. Šta je ključni razlog takvog epiloga?

​- Što se tiče utakmice sa Barselonom, izgubili smo od boljeg rivala, ali mnogo više smo razmišljali o nedelji i utakmici sa Ueskom, koji nam je direktan rival u borbi za opstanak. Bilo je dosta rotacije protiv Katalonaca, trener je na poluvremenu izvukao iz igre Kukurelju, Alenju i mene, jer Ueska je naše finale. Dobro smo krenuli protiv Barselone, ali je na poluvremenu bilo 3:1 i bilo je jasno da ćemo teško doći do bodova. Zato smo gledali što manje da se istrošimo. Protiv Reala smo uzeli bod, i potpisali bismo ga pre meča, ali kada vidite kako se odvijaju stvari na terenu kada meč počne, onda vam bude žao što niste uzeli čitav plen. Mogli smo i do sva tri boda.

Roman Abramovič - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Ko je naveo Abramoviča da pokrene „rusku revoluciju“?

Čini se da Mesi ponovo uživa u Barseloni posle svih onih silnih turbulencija, što se ogleda u nova dva gola u trijumfu Katalonaca. Da li ste stekli takav utisak igrajući protiv njega, i kako to zapravo izgleda kada se na travnatom tepihu nađete s njim „oči u oči“?

- Protiv raspoloženog Mesija ne možete puno toga da učinite. Zapravo, nemoguće je da ga zaustavite kada mu se igra. Kada mu je dan, nema vam spasa! Protiv nas je postigao dva gola i videlo se da mu se igra fudbal. Bilo je 3:1 na poluvremenu, oni su malo spustili ritam tada i mi smo to iskoristili, prišli na 3:2. Ali, onda su 'dodali gas' i dali nam brza tri gola za ubedljiv trijumf.

Šampionska trka na Pirinejima skoro nije bila tako uzbudljiva. Šest kola pre kraja i svega pet bodova razlike između prvoplasiranog Atletika i trećeplasirane Barselone, s tim što Katalonci imaju utakmicu zaostatka, a u prilog im ide i to što do kraja Primere dočekuju "jorgandžije". Ko je prema vašem mišljenju najbliži da postane šampion, ne treba otpisati ni Real koji kaska dva boda za liderom...

- Tako je, Real nikada ne smete da otpišete, ali...

Evropa, zar ne?

- Tako je! Igraju polufinale Lige šampiona sa Čelsijem i tu će se istrošiti. Iskreno, da ste me pitali ovo pre dva meseca ne bih imao dilemu i rekao bih Atletiko. Ali, sada su se stvari drastično promenile. Najveće šanse ima Barselona. Imaju samopouzdanje, osvojili su Kup Kralja, Mesi deluje ponovo srećan, kompletna atmosfera im se promenila, u formi su. Tako da bih šampiona tražio između Barse i Atletika, taj njihov međusobni duel bi mogao da odluči prvaka. Ali ponavljam, Real nikada ne treba otpisivati, svake godine ih svi otpisuju, a svi smo svedoci šta rade. Mada, imaju i problema sa povredama, tu je i Evropa, biće im baš, baš teško da se trkaju za trofej Primere.

Kako komentarišete neuspeo pokušaj Florentina Pereza - engleskih, španskih i italijanskih klubova da se osnuje evropska Superliga? Svi smo svedoci kakav pritisak je usledio i nezadovoljstvo, osuda javnosti, da se navijačima 'ukrade' fudbal, pa je čitava ideja ugašena i pre nego što je zaživela?

- Fudbal jeste biznis, ali je pre svega igra. Rezultati se ostvaruju na terenu, ne može jedna zatvorena liga da bude zanimljiva. Da znaš da ako izgubiš, i treba da ispadneš, ti ostaneš tu. Većina ljudi koja se bavi fudbalom i voli, prati fudbal, prepoznala je da to ne bi bilo dobro, i zato nije zaživelo. Setimo se utakmice Crvena zvezda - Liverpul... Zvezda je pobedila, a taj trijumf dao je energiju mnogima. Ne samo igračima i ljudima iz kluba. Već i navijačima, običnim ljudima. Ubili bi draž fudbala tom Superligom. Ovako, fudbal je pobedio. Nadam se da je pobedio...

© Foto : Marko Metlaš / FSSReprezentivci Srbije i selektor Dragan Stojković Piksi
Maksimović za Sputnjik: Kada je Mesiju dan nema vam spasa, Barsa najbliža tituli - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Reprezentivci Srbije i selektor Dragan Stojković Piksi

Sa klupskog fudbala da se prebacimo na reprezentaciju. Dolazak Dragana Stojkovića Piksija, čini se da je uneo jedan strašan impuls kod vas igrača. Izgarate na terenu i nagrada za to je stigla u vidu sedam bodova iz prva tri kvalifikaciona meča za odlazak na Mundijal u Kataru 2022. godine. Kako se vama čini rad sa Piksijem, njegova energija?

- Suvišno je trošiti reči o Piksiju, posebno kao igraču. Verovatno najveći fudbaler u istoriji srpskog fudbala. A kao selektor, doneo je jednu sjajnu atmosferu, pobednički karakter. Protiv Azerbejdžana pri rezultati 1:1, ranije verovatno ne bismo pobedili, a sada smo uspeli da upišemo tri boda. Vidi se napredak, mislim da je najbitnije da ne poletimo, već da s obe noge ostanemo črvrsto na zemlji. Idemo meč po meč, pred nama je dug put. Raduje preokret protiv Irske, kao i dva nadonađena gola protiv Portugala za bitan remi. Moramo da nastavimo da se borimo, samo tako možemo da ostvarimo cilj - zaključio je neumorni vezista Hetafea Nemanja Maksimović

► Sputnjik sport – Miljanov korner: Da li je pobedilo samo manje zlo?

► Evropa je spas za fudbal ponovo našla u Rusiji!

► Zvezda kreće u juriš na sve ili ništa!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala