Rusija o novoj američkoj taktici: Kao da vas Kubanska kriza ništa nije naučila

© wikipedia/ U.S. NavySovjetska podmornica B59 nedaleko od obala Kube
Sovjetska podmornica B59 nedaleko od obala Kube  - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Pratite nas
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev otkrio je novu taktiku administracije Sjedinjenih Američkih Država, konstatujući da su SAD skliznule u nestabilnu spoljnu politiku, što se manifestuje u retorici američkog predsednika.
„Nova taktika američke administracije – jednom rukom ukazuju na potrebu vođenja dijaloga, a drugom povećavaju pritisak“, piše Medvedev u članku za RIA „Novosti“.

On ističe da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da postanu svesne cene svojih „fatalnih odluka“.

„I šta može pomoći u rešavanju problema kada je situacija krajnje napeta? Kao prvo, shvatanje cene 'fatalne odluke'. Ako šteta od pobede bude toliko velika da dovede u pitanje dalje postojanje pobednika, onda to nije pobeda“, konstatuje zamenik predsednika Saveta bezbednosti.

Medvedev smatra da su SAD skliznule u nestabilnu spoljnu politiku, što se manifestuje u retorici predsednika Džoa Bajdena.

Ruski zvaničnik ističe da nakon rešavanja Kubanske krize, tokom čitavog 20. veka nije bilo situacija kada su dve zemlje bile tako blizu rata, jer su tada obe zemlje naučile lekciju o tome da je saradnja u rešavanju međunarodnih problema bolja od konfrontacije“.

„Ali danas je situacija nešto drugačija – SAD su skliznule u nestabilnu spoljnu politiku. To se manifestovalo u odustajanju od nuklearnog sporazuma sa Iranom i izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu i nizu drugih sporazuma. A trenutno – i u retorici novog predsednika. Nova strateška realnost – nestabilnost spoljnopolitičkog pravca Vašingtona u velikoj meri je izazvana kako unutrašnjim razlozima, tako i određenim padom autoriteta SAD kao lidera zapadnog sveta“, ističe Medvedev.

Nova američka administracija, oživljavajući svoj položaj svetskog vladara i zaštitnika kolektivnog Zapada, nema snage da prizna da neko u svetu može imati infrastrukturne mogućnosti i vojno-politički potencijal koji je uporediv sa njihovim, na primer, Kina ili Rusija, konstatuje Medvedev.

Prema njegovom mišljenju, SAD su doživljavale SSSR kao ravnopravnog rivala, na koga se, bez sumnje, mora računati.

„To je bilo uslovljeno vojno-političkim paritetom zemalja, radi čijeg je očuvanja i formiran sistem međunarodnih organizacija. I postojanjem dva vojna bloka – zemalja NATO-a i zemalja Varšavskog pakta. Ali posle raspada SSSR-a paritet je nestao na neko vreme“, precizira zamenik predsednika Saveta bezbednosti.

Kako konstatuje, SAD su se jednostavno odvikle od ravnopravnog dijaloga, živeći deceniju i po u sistemu koordinata kada nijedna druga zemlja na svetu nije imala ne samo moć koja se može uporediti sa njihovom, nego nije čak ni imala hipotetičko pravo da raspolaže takvom snagom.

Medvedev je takođe kazao i da izjave koje dolaze iz SAD o tome da će Rusija „platiti cenu“ vode direktno u ćorsokak.

„Retorika čiji je smisao u prostim rečima 'Rusija će platiti cenu', iako zvuči veoma američki, vodi direktno u ćorsokak. Iz tog tunela nema izlaska. Ta mantra neće nikoga prosvetliti“, smatra Medvedev.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala