Kremlj poručuje Americi: Premeštanje naše vojske nije pitanje rusko-američkih odnosa

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska u Rostovskoj oblasti
Ruska vojska u Rostovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Pratite nas
Moskva nije bila inicijator pogoršanja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i njihovog dovođenja u stanje u kome se sada nalaze, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Moskva nije učinila ništa što može naštetiti našim odnosima. Moskva nije bila inicijator pogoršanja tih odnosa i dovođenja odnosa do stanja u kome se danas nalaze“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li je Moskva učinila sve što je neophodno za prelazak na dijalog.

Prema njegovim rečima, tvrdnje američke strane o spremnosti da vodi dijalog ne poklapaju se sa njihovim konkretnim postupcima.

„Takođe smo slušali izjave naših američkih kolega o spremnosti da vode dijalog po pitanjima koja su od obostranog interesa. Ali, nažalost, te izjave Amerikanaca ne podudaraju se sa konkretnim delima, a konkretna dela štete bilateralnim odnosima“, konstatovao je Peskov.

On je kazao da je za poboljšanje odnosa sa SAD neophodna uzajamna politička volja.

„Predsednik Vladimir Putin više puta je demonstrirao svoju političku volju, govorio je da smo zainteresovani za poboljšanje odnosa i obnavljanje odnosa sa SAD“, rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, premeštanje ruskih vojnika na teritoriji Rusije nije pitanje rusko-američkih odnosa.

„To su apsolutno nepovezane pojave, mi smo govorili da bilo kakva premeštanja vojske na teritoriji Rusije nikoga ne ugrožavaju, ne predstavljaju pretnju i nisu neka vrsta eskalacije. Rusija čini ono što smatra da je neophodno za svoj vojni razvoj i za obučavanje vojske. Prema tome, to apsolutno nije tema i nije pitanje za bilateralne rusko-američke odnose“, precizirao je portparol ruskog predsednika, komentarišući pitanje da li u Kremlju smatraju da će završetak vojnih vežbi i povlačenje vojske u stalne baze doprineti poboljšanju rusko-američkog dijaloga.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala