Kijev: Spremni smo za sastanak sa Francuskom, Nemačkom i Rusijom u Donbasu, ali bez LNR i DNR

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ustaničkih snaga Donjecke Narodne Republike
Pripadnici ustaničkih snaga Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Pratite nas
Ukrajina je spremna da pregovara bilo gde u Donbasu uz učešće Francuske, Nemačke i Rusije, ali bez predstavnika samoproglašenih republika DNR i LNR, izjavio je portparol kijevske delegacije u trilateralnoj Kontakt grupi za rešavanje konflikta u Donbasu Aleksej Arestovič.
„Ukrajina, Rusija, Francuska i Nemačka - to su predstavnici 'normandijskog formata'. Nikakvih nepriznatih republika ne može biti ni u Minsku, ni u 'normandijskom formatu'. A Rusija pokušava da im da legitimitet, poput Vladimira Putina, koji je nedavno spomenuo 'Republike DNR i LNR', čime je izašao iz okvira Minskih sporazuma“, izjavio je Arestovič u komentaru za portal „Strana.ua".

On tvrdi da je to snažan udarac za Minske sporazume i dodaje da Ukrajina nije saglasna sa tim uslovima.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak smatra da predlog Rusije  predstavlja „eroziju same ideje pregovora“, ali da bi ova inicijativa mogla da se realizuje na nivou Kontakt grupe.

 

Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Moskva predlaže Parizu i Berlinu - sastanak u Donbasu do kraja aprila

Moskva predlaže Parizu i Berlinu da se do 27. aprila razmotri pitanje primirja na istoku Ukrajine. Sastanak bi mogao da se održi u Donbasu sa učešćem predstavnika Kijeva, Donjecka i Luganska, navodi se u pismu zamenika šefa kabineta predsednika Rusije Dmitrija Kozaka, koje je objavljeno u nekim medijima, a čiju je autentičnost potvrdio i sam Kozak.  

Francuska i Nemačka su uz Rusiju i Ukrajinu članice „normandijskog formata“ za rešavanje pitanja konflikta u Donbasu.

Sukob na istoku Ukrajine

Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo više od 13 hiljada ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

Međutim, od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. U napadu ukrajinskog drona na selo Aleksandrovsko 3. aprila, poginulo je jedno dete. Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema ofanzivu velikih razmera. 

U Moskvi su trenutnu situaciju nazvali opasnom, jer bi na istoku Ukrajine ponovo mogao da se razbukta građanski rat. Kako je primetio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, Rusija u ovim uslovima preduzima mere da osigura svoju bezbednost. On je dodao da kretanje trupa na teritoriji zemlje ne bi smelo nikoga da uznemirava, jer Moskva nikome ne predstavlja pretnju. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala