EMA: Provera svih adenovirusnih vakcina zbog rizika od tromboze, pa i ruske

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina Sputnjik Ve
Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Pratite nas
Evropska agencija za lekove (EMA) za sada nije utvrdila mehanizam stvaranja tromboze posle vakcinacije adenovirusnim vakcinama (AstraZeneka, Džonson&Džonson) i zbog toga će sprovesti detaljnu proveru novih vakcina napravljenih uz pomoć iste tehonologije, uključujući rusku vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

To je na konferenciji za novinare u Briselu rekao rukovodilac strategije vakcinacije u EMA Marko Kavaleri.

„Mi za sada ne znamo mehanizam nastanka tromboze posle vakcinacije. Sada sprovodimo ispitivanja koji treba da nam omoguće da ustanovimo mehanizam koji izaziva takve efekte. Činjenica da su ‘AstraZeneka’ i ‘Džonson & Džonson’ adenovirusne vakcine može voditi ka tome da će biti važno pažljivo proveriti vakcine koje koriste istu tehnologiju, da li i one mogu da budu rizik za slične incidente. To ćemo detaljno razmotriti sa svim proizvođačima vakcina koji budu želeli odobrenje u EU“, rekao je Kavaleri na pitanje da li će time biti obuhvaćena i ruska vakcina.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Crvena krvna zrnca - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Tvorci „Sputnjika Ve“ pozivaju zdravstvene regulatore da ispitaju studiju Oksforda o krvnim ugrušcima

Podsetimo, EMA je započela proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.

Ranije je saopšteno da je EMA utvrdila, posle sprovedene procene rizika od pojave tromboze kod osoba vakcinisanih vakcinom „Džonson i Džonson“, moguću vezu između vakcinacije i krajnje retkih komplikacija kod vakcinisanih.

Ruska služba za zdravstveni nadzor (Roszdravnadzor) je sredinom aprila saopštila da nije registrovala nijedan slučaj tromboze nakon vakcinacije ruskom vakcinom protiv virusa korona „Sputnjik Ve“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala