Košarkaški genije /video/

© AP Photo / David ZalubowskiSrpski košarkaš Nikola Jokić
Srpski košarkaš Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Eron Gordon, košarkaš Denver Nagetsa, u opširnom intervjuu za „Atletik“ pričao je o Nikoli Jokiću za kog je rekao, između ostalog, da je košarkaški genije.

Gordon, koji je poslednjeg dana trejd roka prešao iz Orlanda u Denver, dobro se uklopio u tim Majka Melouna i za sada opravdava poverenje koje su mu ukazali čelni ljudi franšize. 

Eksplozivni košarkaš uneo je novu energiju u tim Nagetsa i već je razvio odličnu saradnju sa Nikolom Jokićem.

„Čoveče, Jokić je genije. On je košarkaški genije. Igra košarku kao da je šah, vidi tri koraka unapred“, rekao je Gordon novinaru Semu Amiku. 

Jokić je, inače, u više navrata u karijeri pokazao na parketu ovo o čemu govori američki košarkaš. Nebrojano puta je, pre nego što će se odigrati akcija, pokazao saigraču gde da se postavi i samo nekoliko sekundi kasnije taj isti košarkaš bio bi potpuno sam na ziceru.

O tome je pričao i legendarni Kobi Brajant koji je na vrhuncu igračke karijere mogao da vidi pet do šest poteza unapred.

„To je sezona u kojoj sam povredio ahilovu tetivu. Osećao sam da igram najbolju košarku u mojoj karijeri. Morao sam da radim kao manijak... Mentalno, mogao sam da vidim pet ili šest poteza unapred i tako neke lude stvari. To su mi bila jedna od omiljenih vremena. Umalo me nije ubilo, ali bilo je zabavno“, rekao je Brajant pre nekoliko godina.

Pre nekoliko nedelja srpski košarkaš je na meču protiv Indijane Pejsers, pre nego što je Džamal Marej krenuo u prodor, rukom pokazao Majklu Porteru da ode u „skraćeni korner“, odnosno da se približi reketu.

Nekoliko sekundi kasnije Marej je probio, dodao loptu do Portera koji je lagano poentirao pod košem Indijane. Jokić je znao šta sledi, ali Porter nije, te mu je srpski igrač pokazao gde da se postavi kako bi postigao koš.

View this post on Instagram

A post shared by Uncle Screw (@uncle.screw)

Od prvog dana u Denveru Gordon ne skida osmeh sa lica, želeo je promenu, da ode iz Orlanda u ekipu u kojoj će se boriti za NBA prsten i u Nagetsima je to dobio.

Eron je objasnio kako još uči da igra sa Jokićem, odnosno koliko je važno da budeš spreman kada srpski igrač ima loptu u rukama, jer nikada ne znaš da će te pronaći.

„Učim, morate uvek da budete spremni kada Jokić ima loptu u rukama jer će vas pronaći. Čak i kada mislite da niste sami, zapravo jeste. Dodaće vam loptu i to je sjajno. Sjajno je igrati sa takvim igračem u ekipi“, rekao je biši košarkaš Orlanda.

Jokić ove takmičarske godine igra na MVP nivou i ako sve bude bilo u redu do kraja sezone, nema sumnje da će poneti nagradu za najkorisnijeg košarkaša u sezoni.

Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Nikola Jokić – košarkaški Anatolij Karpov /video/

Gordon je u intervjuu otkrio i kada se prvi put sreo sa Jokićem. To je bilo pre osam godina na Svetskom prvenstvu do 19 godina kada je Amerika pobedila Srbiju u finalu.

„Tada je bio potpuno drugačiji košarkaš. Nije igrao kao danas plejmejkera. Mislim da su u Evropi i dalje malo 'old skul' što se tiče razvijanja igrača. Ako si visok 215 centimetara, igraćeš centra, a ako si nizak, onda si bek. Danas Jokić igra pleja iako je centar, ako me razumete“, istakao je Gordon.

Gordon, koji je isto godište kao Jokić, smatra da će u budućnosti imati još bolju saradnju sa srpskim igračem.

„Dosta mi pomaže oko košarkaškog koeficijenta inteligencije. Sve što budemo više igrali, bolje ćemo u funkcionisati, te mislim da će ekipe morati da imaju spremne odgovore“, zaključio je 26-godišnji košarkaš. 

Inače, Eron je već dobio simpatije navijača u Srbiji pošto je na pitanje navijača, da li je Jokić najkorisniji košarkaš ove sezone u NBA, na ćirilici odgovorio: „Idemo, svakako“.

​► Nikola Jokić – košarkaški Anatolij Karpov /video/

Jokićeva konjica gazi posle dolaska Gordona

Brutalni Nikola Jokić – 47 poena u dramatičnoj pobedi Denvera! /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala