Nikola Jokić – košarkaški Anatolij Karpov /video/

© AP Photo / David ZalubowskiNikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Nikola Jokić, košarkaš Denver Nagetsa, na meču protiv Indijane Pejsers još jednom je pokazao koliko je mentalno nadmoćan i koliko dobro razume košarku.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Jokić otkrio tužnu stranu igranja u Americi /video/

Na svetu ima na hiljade i hiljade profesionalnih košarkaša, samo u NBA ih je oko 500, ali malo ko razmišlja šahovski poput Nikole Jokića.

Šah je sport u kom takmičari znaju na hiljade kombinacija, oni najbolji, poput Anatolija Karpova, mogu žmureći da igraju. Slično je i u košarci, s tim što je broj tih koji misle „sto na sat“ veoma mali.

Takvi igrači mogu na prste da se izbroje, a jedan od njih bio je i pokojni Kobi Brajant koji je više puta isticao kako je na vrhuncu forme mogao da vidi pet do šest poteza unapred.

Brajant, koji je poginuo 26. januara u helikopterskoj nesreći, pre četiri godine u intervjuu za ESPN otkrio je kako je u sezoni 2012/2013 bio u najboljoj životnoj formi.

„To je sezona u kojoj sam povredio ahilovu tetivu. Osećao sam da igram najbolju košarku u mojoj karijeri. Morao sam da radim kao manijak... Mentalno, mogao sam da vidim pet ili šest poteza unapred i tako neke lude stvari. To su mi bila jedna od omiljenih vremena. Umalo me nije ubilo, ali bilo je zabavno“, rekao je Brajant.

Za našu priču posebno je važno obratiti pažnju na rečenicu gde je Kobi rekao da je mogao da vidi nekoliko poteza unapred, pošto u Jokićevoj igri upravo vidimo isto to.

Srpski košarkaš je na meču protiv Indijane Pejsers, pre nego što je Džamal Marej krenuo u prodor, rukom pokazao Majklu Porteru da ode u „skraćeni korner“, odnosno da se približi reketu.

Nekoliko sekundi kasnije Marej je probio, dodao loptu do Portera koji je lagano poentirao pod košem Indijane. Jokić je znao šta sledi, ali Porter nije, te mu je srpski igrač pokazao gde da se pozicionira kako bi postigao koš.
View this post on Instagram

A post shared by Uncle Screw (@uncle.screw)

​Ovo nije prvi put da Nikola vidi nekoliko poteza unapred, pošto je prethodno u plej-ofu protiv LA Klipersa na isti način pokazao Monteju Morisu gde da se postavi.

Jokić je rukom pokazao Morisu da ode pod obruč, a samo nekoliko sekundi kasnije asistirao mu je za lagani zicer.

​Iako ovo izgleda veoma prosto, malo ko u današnjnoj košarci razmišlja brzo poput Jokića i zato je Denver među najboljim ekipama u NBA. Bez njega ova ekipa bila bi u donjem domu Zapadne konferencije.

Jokić je ove takmičarske godine odigrao 39 utakmica i prosečno beleži 27,3 poena, 11,2 skokova, 8,5 asistencija, uz 1,6 ukradenih lopti.

Veče koje će Srbi u NBA što pre želeti da zaborave /video/

„Mama, bila si u pravu“: Amerika se pokajala zbog jednog tinejdžera

Jokić otkrio tužnu stranu igranja u Americi /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala