Moskva: Češka da smanji broj zaposlenih u ambasadi

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Moskva je zahtevala smanjenje broja zaposlenih u češkoj ambasadi, uzimajući u obzir suštinski disparitet u kategoriji lokalno zaposlenih, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Kao odgovor na neprijateljske korake Praga, zahtevali smo da se smanji broj zaposlenih u češkoj ambasadi u Moskvi, uzimajući u obzir značajan disparitet u kategoriji lokalnog zaposlenih“, izjavila je portparolka Ministarstva Marija Zaharova.

Ranije je češki ambasador Viteslav Pivonjka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je uručen „oštar protest“ u vezi sa postupcima zvaničnog Praga.

„Ambasadoru je rečeno da zadržavamo pravo da preduzmemo druge korake u slučaju daljeg zahuktavanja histerične antiruske kampanje u Češkoj“, naglašava seu saopštenju ruskog Ministarstva.

Ona je dodala da je ambasadoru rečeno da Prag nastavlja da raspiruje antirusku kampanju pod falsifikovanim izgovorima i da svojim delovanjem uništava bilateralne odnose. Zaharova je naglasila da je „za nas neprihvatljiv jezik ultimatuma“, zaključuje se u komentaru.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi iz Praga moglo biti proterano 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Zaharova: Češka sa zanosom ruši bilateralne odnose sa Rusijom

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. Takođe, policija Češke objavila je poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom koje London optužuje da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Sledećeg dana objavljene su recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala