Zaharova: Češka sa zanosom ruši bilateralne odnose sa Rusijom

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Pratite nas
Prag sa zanosom i strašću uništava bilateralne odnose sa Rusijom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjave čeških vlasti.

„Vidimo kako Prag sa zanosom uništava bilateralne odnose. Čini to sa strašću i čini to, nažalost, suprotno sopstvenim nacionalnim interesima“, rekla je Zaharova za „RBK“.

Ona je dodala da što više destruktivnih poteza Prag bude preduzimao, to će više dobijati kao odgovor od Moskve.

„Nazvala bih to agresivnim i neprijateljskim postupcima Češke, na koje mi dajemo adekvatan odgovor. Koliko Prag želi da se udubi i krene dalje putem uništavanja bilateralnih odnosa, oni vrlo dobro znaju i treba da budu svesni... oni zaista znaju da ćemo mi odgovarati. Shodno tome, što više destruktivnih postupaka i koraka budu preduzimali, to će više dobijati kao odgovor“, objasnila je Zaharova.

Politički establišment Češke se zapetljao u lažima optužujući Rusiju, dodala je portparolka.

„Za nekoliko dana smo čuli toliko laži i oprečnih verzija da se, iskreno govoreći, ne sećam ničega sličnog u novijoj istoriji... Nova reč u zapadnom višeglasju“, zaključila je Zaharova.

Zgrada ambasade Rusije u Pragu - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Češka bi mogla da protera sve ruske diplomate

Premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. Kremlj je ove optužbe nazvao nečuvenim i neosnovanim. Zaharova je situaciju sa istragom eksplozije skladišta u Češkoj nazvala „paradom ludila“.

 

Sledećeg dana objavljene su recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala