Predsednik Reala oštar: Čeferin je primitivac, UEFA mora da se promeni

© AP Photo / Manu FernandezFlorentino Peres, predsednik Real Madrida
Florentino Peres, predsednik Real Madrida - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Pratite nas
Prvi čovek Real Madrida i predsednik najavljene Superlige Evrope, Florentino Peres, oštro je stao u odbranu ideje za „spasenje fudbala“, i njegovog saborca Andree Anjelija na čiji je račun predsednik UEFA Aleksander Čeferin uputio žestoke reči.

Prvi korak ka formiranju nezavisne Superlige Evrope o kojoj se polemiše godinama, načinili su Peres i Anjeli sastankom u Torinu pre nekoliko meseci, a sada je i zvanično najavljeno formiranje ovog elitnog takmičenja objavom 12 fudbalskih klubova iz Engleske, Španije i Italije (Mančester junajted, Mančester siti, Arsenal, Totenhem, Čelsi, Liverpul, Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Juventus, Inter i Milan).

Džej Pi Morgan Čejs - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Američki novac u misiji razaranja fudbalske Evrope

Formiranje takmičenja nezavisnog od UEFA i FIFA, izazvalo je lavinu komentara širom sveta, mahom negativnih, a krovne organizacije fudbalske igre su ekspresno zapretile isključenjem pomenutih klubova i njihovih igrača iz svih takmičenja pod njihovim okriljem.

Dodatno, predsednik UEFA, Aleksander Čeferin, nije birao reči koje je uputio na konto svog kuma Andree Anjelija, te ga je, između ostalog, nazvao serijskim lažljivcem.

Ne želimo predsednika koji će da nas vređa

Sada je Florentino Peres - saborac Italijana u proklamovanju evropske Superlige, stao u njegovu odbranu.

„Ono što je predsednik UEFA rekao, to je nešto što ne sme da kaže, to je skandalozno. Uvredio je Anjelija. UEFA mora da se promeni, ne želimo predsednika koji će da nas vređa, nego transparentnog čoveka. U demokratskoj Evropi ne znamo za Čeferinov vid komunikacije“, rekao je Peres i dodao:

„Želimo transparentnost. Svi želimo da se promenimo na bolje. Nezamislivo je da se u demokratskoj Evropi govore takve stvari“.

Prvi čovek najavljene Superlige govorio je za španski „El Čiringito“, gde je pokušao da opravda zemljotres u fudbalskoj Evropi.

„UEFA je radila u drugačijem formatu koji, prvo, nisam razumeo, a drugo, ne donosi potreban prihod za spasavanje fudbala“, rekao je Perez.

„Kad kažem spas fudbala, mislim na spas svih, tako da bar narednih 20 godina možemo da živimo u miru. Situacija je vrlo dramatična. Verujemo da ovaj format može da spasi fudbal, kao što ga je Evropski kup spasio 50-ih godina“, izjavio je španski biznismen.

Zašto Superliga?

U pokušaju da objasni razloge za formiranje Superlige, Florentino je naglasio problem sve manjih prihoda klubova koji su pojačani uticajem pandemije virusa korona.

„Najveći klubovi iz Engleske, Italije i Španije morali su da nađu rešenje za veoma lošu situaciju kroz koju prolazi fudbal. Samo je Real Madrid u gubitku od 400 miliona evra za dve godine", naveo je on.

„U situaciji kada nemate nikakav prihod osim TV prenosa utakmica, najbolji način za rešenje tog problema je obezbeđivanje atraktivnijih utakmica koje će moći da gledaju navijači širom sveta. Tako smo došli do zaključka da umesto Lige šampiona igramo Superligu, čime bismo mogli da ublažimo izgubljeno“, uveren je Peres.

Prema rečima jednog od protagonista ideje novog takmičenja, cilj je da Superliga počne što pre je to moguće, a navodno bi to moglo da bude već u avgustu.

Peres je naveo da će se organizatori truditi da se počne što pre, te da će se razgovarati sa FIFA i UEFA, za koje je rekao da „ne zna zbog čega se ljute“.

Ako oni koji su na vrhu imaju novac...

O Superligi se govori decenijama, ali kako bi objasnio ideju, predsednik Real Madrida je govorio o problemima koje donosi pandemija i fudbalu koji se igra iza zatvorenih vrata.

„Mnogo je utakmica lošijeg kvaliteta. Barselona-Mančester junajted je mnogo zabavniji meč od duela Junajteda i skromnijeg tima. Šta želi ceo svet? Imamo navijače širom sveta i to je ono što donosi novac. Taj novac je za sve, to je piramida. Ako oni koji su na vrhu imaju novac... Ali novac se ne generiše, ne postoji“.

Aleksander Čeferin je ispred UEFA zapretio zabranom igračima Superlige da nastupaju za svoje reprezentacije na svetskim i evropskim takmičenjima, a Peres je uveren da nema razloga za zabrinutost.

„Igrači bi trebalo da budu mirni, jer se te pretnje neće obistiniti. Ali oni koji imaju monopol nad UEFA moraju da budu transparentni. UEFA nema dobru sliku“, rekao je Španac.

„Predstavili su format Lige šampiona koji niko ne razume, a kažu da će 2024. godine početi. Do 2024. godine ćemo biti mrtvi! Postoje klubovi koji su izgubili stotine miliona“.

VAR je izazvao pometnju od početka njegove primene, a Real Madrid je i ranije bio kritičan po pitanju njegove upotrebe u Španiji.

„Poboljšaće se i VAR i sudije. Biće finansijskog fer-pleja i stabilnosti. Pokušaćemo da izaberemo sudije prema profesionalnim kriterijumima“, ukazao je u svojoj izjavi predsednik madridskog giganta.

Murinjo dobio otkaz!

Premijer Velike Britanije objavio rat pohlepnim milijarderima

FSS osudio arogantne milijardere i pružio podršku UEFA

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala