Ameriku brinu planovi Rusije: Zatvaranje određenih delova Crnog mora – eskalacija

© AP Photo / Vadim GhirdaTurski NATO vojni brod „Turgutreis“ u Crnom moru
Turski NATO vojni brod „Turgutreis“ u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute zbog planova Rusije da obustavi prolazak stranih vojnih brodova i drugih državnih plovila kroz pojedine regione Crnog mora u zoni teritorijalnih voda Rusije, navodi se u saopštenju pres-službe Stejt departmenta.
„SAD izražavaju duboku zabrinutost zbog planova Rusije da blokira prolazak stranih vojnih brodova i državnih plovila u pojedinim regionima Crnog mora. To je još jedan primer eskalacije bez povoda u okviru kampanje koju Moskva nastavlja da vodi u cilju podrivanja i destabilizacije situacije u Ukrajini“, ističe Stejt department.

Takođe se ističe da takav razvoj događaja „izaziva posebnu zabrinutost“ u Vašingtonu „u svetlu verodostojnih izveštaja o povećanju ruskog vojnog prisustva“ na granici sa Ukrajinom.

Prema informacijama iz biltena Uprave za navigaciju i okeanografiju Ministarstva odbrane Rusije, koji je objavljen 14. aprila, od 21.00 časova 14. aprila do 21.00 časova 31. oktobra obustavlja se ostvarivanje prava na mirni prolazak kroz teritorijalna mora Rusije za inostrane vojne brodove i druga državna plovila u tri regiona Crnog mora. Pritom je istaknuto da zone planirane za zatvaranje neće ometati plovidbu kroz Kerčki moreuz, a sve zone se nalaze u teritorijalnim vodama Rusije. Nije precizirano zbog čega se zatvaraju pojedini regioni i u interesima kog resora.

U poslednje vreme nastavljaju da se  pogoršavaju odnosi Zapada i Rusije. SAD i njihovi saveznici izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih akcija“ Rusije kod granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se ruska vojska kreće unutar svoje teritorije, što nikoga ne ugrožava.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala