Vlasti Praga traže od ambasade Rusije da vrati pola hektara zemlje

© AP Photo / Petr David JosekPripadnici interventne policije Češke ispred ambasade Rusije u Pragu
Pripadnici interventne policije Češke ispred ambasade Rusije u Pragu - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Praške vlasti zatražile su od Rusije da vrati deo gradskog parka „Stromovka“, koji sada zauzima diplomatsko predstavništvo u glavnom gradu Češke, izjavio je šef okruga Prag 7 Jan Čižinski.
„Gradsko veće Praga pozvalo je češku vladu da pregovara o dovođenju prostora ambasade Rusije u stanje od pre invazije trupa Varšavskog pakta 1968. Posle 53 godine okupacija dela ‘Stromovke’ od strane Ruske Federacije konačno treba da se završi“, napisao je Čižinski na Tviteru.

​Prema pisanju lista „Novinki“, radi se o pola hektara zemlje u Pragu, a tamošnje gradske vlasti žele da obnove zelene površine.

Kako se navodi, tokom ulaska trupa zemalja Varšavskog pakta u Češku, vojnici su zauzeli praški park „Stromovka“, gde su postavili kamp i koristili ga kao bazu. Prostor ambasade Sovjetskog Saveza u Pragu vremenom se povećao za deo parka „Stromovka“ i ništa se nije promenilo nakon odlaska sovjetskih trupa iz Češke 1990-1991.

Zgrada ambasade Rusije u Pragu - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Neredi ispred zgrade ruske ambasade u Pragu /foto/

Premijer Češke Andrej Babiš saopštio je u subotu da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata

U nedelju su objavljene recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala