„Zvezda je protiv, taj sistem vodi amerikanizaciji sporta“

© Tanjug / ZORAN ZESTICZvezdan Terzić
Zvezdan Terzić - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Najava evropskih fudbalskih klubova da će osnovati sopstvenu Superligu i da će izaći iz okrilja UEFA tema je i za generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića.

Srpski šampion je već nekoliko godina uzastopno učesnik takmičenja u organizaciji UEFA, Ligi šampiona i Ligi Evrope i konačna odluka u vezi sa najvećom krizom u istoriji evropskog fudbala mogla bi da ima posledice i po njega.

Modrić i Mesi - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2021
Da li je „revolucija“ rešenje za uzdrmane velikane?

„U kontaktu smo sa ljudima iz UEFA i Evropske klupske asocijacije, pratimo situaciju. Sačekaćemo da vidimo da li je ova odluka uopšte primenjiva s obzirom na to da su fudbalski savezi Engleske, Francuske, Nemačke, Španije i Italije protiv formiranja Superlige“, naveo je Terzić u poruci dostavljenoj medijima. 

On je istakao i da se ovim otvaraju mnoga pitanja.

„Sačekaćemo konačan stav UEFA po ovom pitanju, koja se takođe protivi formiranju Superlige. Danas počinje kongres UEFA, videćemo kakve će odluke biti donete po ovom pitanju i kakvo alternativno rešenje ima UEFA. Tek posle toga možemo kao klub da kažemo nešto konkretnije“, istakao je Terzić.

Podsetimo, 12 klubova je objavilo osnivanje Superlige, kojom će samostalno upravljati, UEFA je tim povodom zapretila suspenzijama i klubova i igrača, a slične mere su najavili i nacionalni savezi.

Terzić je potom izneo i lični stav, ali i stav kluba.

„Protiv sam osnivanja Superlige, kao klub ćemo se boriti protiv formiranja jer je ta liga zamišljena da bogati klubovi postanu još bogatiji, a svi ostali još siromašniji. Produbljuje se ionako prevelik postojeći jaz među klubovima. Sport gubi svoju suštinu, gubi fer-plej. Crvena zvezda je bivši prvak Evrope i zbog postojećih finansijskih razlika već je platila veliki ceh u poslednjih 25 godina“, naveo je Terzić.

On je apostrofirao da će Superliga biti katastrofa za ceo evropski fudbal.

„To je sistem koji ne daje šansu svima, idemo ka amerikanizaciji sporta, narušava se evropski model sporta, narušava se fudbalska piramida, 12 klubova na jednoj strani protiv stotine hiljada drugih i nema mehanizma solidarnosti prema ostalim klubovima i ligama“, zaključio je Terzić.

► Zemljotres u fudbalskoj Evropi – bogati najavili Superligu, UEFA prekinula Ligu šampiona!

► Kampanja je uzdrmala UEFA – do nivoa menjanja pravila

► Bavarska Igra prestola - Hansi ili Hasan?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala