Rusija: Ne treba isključivati lančanu reakciju EU nakon proterivanja ruskih diplomata iz Češke

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Moskva smatra da se nakon neopravdanog proterivanja ruskih diplomata iz Praga u Evropskoj uniji ne može isključiti lančana reakcija, ali se nada da će partneri Češke u EU ostati na razumni i da je neće pratiti u takvim koracima, izjavio je za Sputnjik zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.
„Ništa se ne može isključiti, ali čini mi se da će u ovoj situaciji češki partneri u Evropskoj uniji ostati na razumnim pozicijama“, odgovorio je Gruško na pitanje da li se u Evropskoj uniji nakon Češke može očekivati lančana reakcija sa proterivanjem ruskih diplomata.

On je naglasio da je proterivanje ruskih diplomata iz Praga „korak apsolutno bez presedana, neopravdan i neprihvatljiv“.

Premijer Češke Andrej Babiš saopštio je u subotu da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata

U nedelju su objavljene recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala