Objavljen detaljan spisak uslova za Srbe koji putuju u Grčku: Dokumenti, granični prelazi, mere...

CC0 / Pixabay / Prazan autobus
Prazan autobus - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Državljani Srbije od 19. aprila mogu ući u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza između Grčke i Bugarske – Promahonas i Nimfea. Lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj, kao i profesionalni vozači u drumskom transportu mogu ući i preko ostalih graničnih prelaza, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Na sajtu ministarstva piše da je za ulazak u Grčku srpskim državljanima potrebno:

- Popunjen PLF obrazac (Passenger Locator Form - PLF) najmanje 24 sata pre ulaska u Grčku i prezentovanje koda koji se dobije preko prijave preuzete na www.travel.gov.gr

- Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili potvrda o obavljenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku. Potvrda o vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

- Putnici koji uđu u Grčku mogu biti metodom slučajnog uzorka testirani brzim testom. Oni koji budu testirani u obavezi su da budu u kućnoj izolaciji do dobijanja rezultata testa. Ukoliko je rezultat testa negativan, izolacija prestaje, a ukoliko je pozitivan, određuje se kućni karantin u trajanju od 14 dana.

- Lica sa regulisanim boravkom u Grčkoj, u obavezi su da provedu u kućnoj izolaciji 7 (svi prelazi osim prelaza Kakavia i Evzoni), odnosno 14 dana (prelazi Kakavia i Evzoni), dok za turiste ta obaveza ne postoji.

- Turisti i gosti su u obavezi da se pridržavaju svih preventivnih mera, koje važe i za stanovnike Grčke.

- Turisti će boraviti u mestu u kome su rezervisali smeštaj, a biće im dozvoljeno kretanje samo od granice, odnosno aerodroma, do hotela ili turističke jedinice uz vaučer koji poseduju.

- Drumski granični prelazi Promahonas, Nimfea i Kipi otvoreni su svakog dana od 7-23 časa, dok su prelazi Evzoni i Kakavia, na kojima je ulazak u Grčku limitiran na 400 osoba dnevno (ovo ograničenje se ne odnosi na vozače u međunarodnom drumskom transportu), otvoreni od 7-19 časova. 

- Za profesionalne vozače u drumskom transportu (jedna osoba po vozilu), prelaz Evzoni je otvoren od 7 do 23 sata.

Situacija u Grčkoj

U Grčkoj je i dalje na snazi "lokadaun", što između ostalog znači da građani moraju da pošalju poruku ukoliko nameravaju da izađu napolje. Ugostiteljski objekti, kafeterije i restorani su i dalje zatvoreni kao i tržni centri, prenosi portal Grčkainfo. 

Grčka - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Grčki hotelijeri se aktivno pripremaju za prve goste – turizam uskoro oživljava

Međutim ide se ka ublažavanju tih mera što pokazuje dozvola kretanja vikendom između opština kao i postepeno otvaranje maloprodajnih radnji pod određenim uslovima koje grčki građani moraju ispoštovati.

Otvaranje restorana planirano je oko 10. maja, kao i ukidanje mere zabrane putovanja iz jedne prefekture u drugu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala