Grčki hotelijeri se aktivno pripremaju za prve goste – turizam uskoro oživljava

Grčka - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Grčki hotelijeri, potajno obavešteni o tome da turizam uskoro oživljava, već su počeli aktivnu pripremu za dočekivanje prvih gostiju.  Kako je saopštio ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević, srpski turisti će moći na odmor u Grčku već od 19. aprila.

Sva odmarališta u severnoj Grčkoj uglavnom računaju na takozvane „auto-turiste“ iz balkanskih zemalja.

Poluostrva Halkidiki, gradovi Pijerija i Kavala, ostrvo Tasos svako leto su preplavljeni turistima iz Srbije, Bugarske, Severne Makedonije i Rumunije koji dolaze da odmore na plažama tog regiona.

Balkanski gosti uglavnom ulaze na graničnim prelazima Promahonas i Idomeni. Vlasnici grčkih hotela brinu prošlogodišnje kilometarske kolone automobila na prelazu Promahonas na bugarskoj teritoriji. Oni se nadaju da će ove godine procedura ulaska u zemlju biti bolje organizovana.

Nema sumnje da će se i ove godine zdravstveni granici nalaziti na granici zbog sprovođenja procedura neophodnih za kontrolu, zbog čega će u najskorije vreme biti razrađen akcioni plan.

Nonita Papadopulu je generalni direktor hotela u centru Soluna i tri hotela na Halkidikiju. Njen hotel u severnoj prestonici Grčke, koji je bio zatvoren zbog karantina, ponovo će otvoriti svoja vrata za goste 21. aprila.

Papadopulu je izjavila za Sputnjik da je odluka o otvaranju doneta s jedne strane u nadi da će ograničenja biti ublažena uoči Vaskrsa, ali prvenstveno zbog toga što su „troškovi hotela koji je zatvoren pet meseci ogromni“.

Severna prestonica Grčke, Solun za sve balkanske turiste je glavna tranzitna tačka pre putovanja na Halkidiki ili Pijeriju.

„Mnogo puta smo govorili da je za otvaranje auto-turizma neophodno da se pravilno organizuje sistem kontrole na granicama. Govorili smo da bi trebalo da se razdvoje oni koji su vakcinisani i oni koji su uradili pi-si-ar test. U te svrhe bi se mogao koristiti takozvani format 'brza traka'. Zasad nemamo jasne informacije o tome kako će sve izgledati“, rekao je Sputnjiku vicepredsednik Udruženja hotelijera Soluna Konstantinos Tornivukas.

Prema njegovim rečima, u Solunu je danas većina hotela zatvorena zbog mera koje ograničavaju kretanje između regiona zemlje, a nada u otvaranje granica – kopnenih ili vazdušnih, ne izaziva previše optimizma.

Tornivukas ističe da će se ove godine razvoja turizma u regionu odvijati u dva pravca – prvi se odnosi na odmarališta gde se očekuje talas turista krajem maja, a drugi na Solun koji, kako se očekuje, može postati popularna gradska destinacija za odmor već nakon završetka leta.

 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala