Nemački ministar: Sprečiti eskalaciju sukoba u Ukrajini

© AFP 2023 / FABRICE COFFRININemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas
Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da ne može da prognozira sudbinu „plana“ ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe za Rusiju, Berlin se nada diplomatskim metodama rešavanja sukoba u Ukrajini.

„Za sada ne mogu da kažem šta će uslediti za predlozima koje je on (Kuleba) dao. Mislim da se radi o sprečavanju nepredviđenih događaja usled raspoređivanja vojnih trupa koje se tamo primećuje, a koje bi moglo pokrenuti eskalaciju. To mora biti sprečeno. Sada smo fokusirani na to. Ovo će funkcionisati tek onda kada bude postojao razuman dijalog“, rekao je Mas na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Američki general Filip Bridlav - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Američki general otkrio šta čeka Ukrajinu u slučaju rata sa Rusijom

Mas je naglasio da Francuska i Nemačka, kao učesnice u „normandijskog formata“, nameravaju da ubede obe strane da ne bude novih provokacija i eskalacije. On pri tome nije odgovorio na pitanje o mogućim sankcijama Rusiji i uslovima pod kojima bi one mogle biti uvedene zbog trenutne situacije u ukrajinskom sukobu.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je ranije izjavio da je predložio ministrima spoljnih poslova Evropske unije postepeni plan za obuzdavanje „dalje eskalacije od strane Ruske Federacije“, čiji bi osnovni element bila priprema novog paketa sektorskih sankcija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala