Savetnik ukrajinskog ministra: Kijev nije spreman za rat

CC BY 2.0 / Ministry of Defense of Ukraine / Vadim Kovalov / War UkraineUkrajinski vojnici na liniji razgraničenja u Donbasu
Ukrajinski vojnici na liniji razgraničenja u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Pratite nas
U slučaju nastavka rata u Donbasu, ukrajinska vojska će se naći u gorem položaju nego 2014. godine, smatra vanredni savetnik ministra odbrane Ukrajine Jurij Butusov.
„Nažalost, ako dođe do velikog rata, ponoviće se mnoge stvari iz 2014. godine. Na frontu se vrlo dobro vidi da državno rukovodstvo ne obraća ozbiljnu pažnju na vojne reforme“, rekao je Butusov u intervjuu za televiziju „Apostrof“.

Takođe je ukazao na probleme u sektoru pravosuđa, političkom i ekonomskom sistemu, naglasivši da zbog njih zemlja nema dovoljno novca ni za ono što je potrebno.

Zastava Rusije na Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Kremlj: Deeskalacija u Donbasu moguća pod jednim uslovom

Prema njegovim rečima, nema sumnje da će za potrebe vojske novac morati da prikupljaju dobrovoljci.

„Država ne sprovodi nijedan program masovne kupovine dronova za podršku pešadiji“, primetio je on.

Butusov je takođe naglasio da su vojsci potrebna terenska vozila, uređaji za noćni vid, termografske kamere, a obim kupovine ove opreme ostaje na mizernom nivou. Pri tome je na probleme koji su postojali 2014. godine dodat i nedostatak municije. Butusov navodi da je razlog za to bilo iscrpljivanje zaliha tokom ratnih godina u Donbasu i eksplozije u skladištima.

„Ne mogu ih ni napraviti ni kupiti dobrovoljci. Država mora da reši ovo sistemsko pitanje, a ovo pitanje se ne rešava“, požalio se savetnik.

Sukob u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Kijevu.

Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. jula prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Ruski diplomata: NATO podstiče Ukrajinu da vojnim putem reši problem Donbasa

Od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. U napadu ukrajinskog drona na selo Aleksandrovsko 3. aprila, poginulo je jedno dete. Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema ofanzivu velikih razmera.  

U Moskvi su trenutnu situaciju nazvali opasnom, jer bi na istoku Ukrajine ponovo mogao da se razbukta građanski rat. Kako je primetio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, Rusija u ovim uslovima preduzima mere da osigura svoju bezbednost. On je dodao da kretanje trupa na teritoriji zemlje ne bi smelo nikoga da uznemirava, jer Moskva nikome ne predstavlja pretnju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala