Projekat NASA za tamnu stranu Meseca: Teleskop koji može da snima ono što ne može nijedan na Zemlji

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaPomračenje Meseca
Pomračenje Meseca  - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Pratite nas
NASA planira izgradnju radio teleskopa na tamnoj strani Mesec, čiji zadatak će biti da analizira signale iz svemira i koji će moći da hvata i radio-talase koje ne mogu da snime teleskopi na Zemlji.

Američka svemirska agencija pozvala je istraživače da se prijave za učešće i podršku u nizu projekata, a među njima je i Lunarni radio-teleskop u krateru. Očekuje se da ovaj radio-teleskop bude uspešniji od onih na Zemlji, jer nema ometanja drugih radio talasa, kao što je slučaj na našoj planeti.

Ovaj projekat, koji je trenutno tek u planovima, mogao bi da hvata i radio-talase koje odbija Zemljina jonosfera, pa ne stižu do zemaljskih teleskopa. Signali čija je talasna dužina veća od 10 metara, ne mogu da prođu kroz jonosferu, a mogli bi da otkriju veoma važne naučne podatke.

Kako objašnjavaju iz NASA, takvi radio talasi mogli bi da posluže proučavanju ranih stadijuma razvoja svemira, vremena kada su nastajale prve zvezde, prenosi Biznis insajder.

NASA još nije zvanično preuzela ovaj projekat, ali je odobrila pola miliona dolara za njegovo finansiranje, odnosno razradu koncepta.

Očekuje se da ovaj teleskop radi slično kao onaj u Aresibu, koji se nedavno srušio.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala