„Prekrajanje granica dovodi do ratova, cela Evropa je ugrožena“: Izetbegović o „non-pejperu“

© AP Photo / Darko VojinovicBakir Izetbegović
Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Pratite nas
Svaki pokušaj prekrajanja granica ugrozio bi mir, a evropska iskustva s takvim pokušajima dovela su do svetskih ratova u 20. veku, naveo je lider SDA Bakir Izetbegović u pismima koje je, povodom „non pejpera“ o navodnoj promeni granica na Balkanu i raspadu BiH, poslao u Brisel. On je upozorio da je to opasnost ne samo za BiH, već i za celu EU.

Nakon pisma člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića evropskom zvaničniku Šarlu Mišelu, Izetbegović se pismima obratio predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju i predsedniku Evropske narodne stranke (EPP) Donaldu Tusku.

Balkan EU - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
„Non pejperom“ duh pušten iz boce: Problem na evropskom stolu /video/

U odvojenim pismima Sasoliju i Tusku, Izetbegović kaže da su građani BiH, ali i celog regiona „uznemireni zbog niza događaja kojima se stvara percepcija da se u određenim krugovima unutar Evropske unije pokušava pokrenuti tema prekrajanja državnih granica na štetu Bosne i Hercegovine“.

Pojam „mirni razlaz“ je, prema Izetbegoviću, „samo mimikrija za secesionizam koji već dugo zagovara predsednik SNSD-a, uz podršku određenih krugova izvan BiH“.

„Poznato vam je da su građani BiH položili ogromne žrtve 90-ih godina prošlog veka braneći celovitost i teritorijalni integritet svoje države i da ne postoje okolnosti u kojima bi pristali da se odreknu i najmanjeg dela teritorije, a pogotovo ne političkom odlukom o takozvanom mirnom razlazu“, naveo je Bakir Izetbegović, preneo je sarajevski portal Kliks.

Dodao je da su evropska iskustva s pokušajima prekrajanja granica dovela do svetskih ratova u 20. veku, baš kao što su, kako navodi, raniji pokušaji etničke podele Bosne i Hercegovine „kulminirali genocidom u Srebrenici, kao i da je na osnovu toga jasno da bi svaki pokušaj prekrajanja granica ugrozio mir“, preneo je Tanjug.

„Svakome ko imalo poznaje istoriju, ko razume aktuelne odnose u svetu, jasno je da pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine ne bi izazvao destabilizaciju i sukob samo u našoj zemlji, nego bi se lančanom reakcijom sukobi prelivali iz jedne u drugu državu u regiji. Niz zemalja EU ne bi ostalo pošteđeno u toj novoj spirali separatizma koja bi bila pokrenuta“, naveo je lider SDA.

Dodaje da je, bez obzira na to ko je autor „non-pejpera“, kao i kome je i kada uručen taj dokument, „jasno da deo desničarskih i profašističkih stranaka u Evropi, koje su pod očiglednim malignim uticajem sila izvan Evrope, zagovara teze koje se u tom pismu navode i da je to opasnost, ne samo za BiH, nego i za celu Evropsku uniju“.

Table Slovenija i EU  - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Slovenci opet „ruše granice“: Lansiran probni balon za nove lomove na Balkanu ili za – Dejton 2

„Secesionistički, profašistički, u pravilu islamofobni pokreti i stranke, koji zagovaraju politiku i teze iz non-pejpera, udaraju na same temelje EU. Ovo što se događa trenutno nije samo problem nas u BiH ili regiji, nego i cele Evrope, koja je utemeljena na principu nepovredivosti državnih granica“, naveo je, između ostalog, Izetbegović.

Ocenio je da je ogromna većina demokratskih snaga u EU sposobna da se, kako kaže, „izbori protiv profašističke manjine, islamofoba i secesionista, ali da svi zajedno moraju biti oprezni, i u korenu sasecati bilo kakvu pomisao o promenama državnih granica, jer je to otvaranje Pandorine kutije“.

Izetbegović je u pismu Tusku posebno skrenuo pažnju na postojanje jasnih indicija da i pojedine stranke članice EPP-a direktno ili posredno pružaju podršku takvoj politici, pa bi, smatra, bilo neophodno da se EPP ogradi i eventualno sankcioniše svoje članice koje deluju suprotno principima i politici te stranke.

Janša: Ne postoji „non pejper“ o prekrajanju granica BiH

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović telefonom je razgovarao sa premijerom Slovenije Janezom Janšom koji ga je obavestio da ne postoji „non pejper“ koji bi se mogao dovesti u vezu sa Vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Janša, koji je, kako je saopštilo Predsedništvo BiH, inicirao telefonski razgovor, kazao je da Slovenija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i njen evroatlantski put, poštujući u potpunosti Dejtonski mirovni sporazum.

Džaferović je rekao da u startu treba onemogućiti svaku priču o etničkim i teritorijalnim podelama BiH, te dodao da je jedini put za BiH njena dalja unutrašnja reintegracija i evroatlantska integracija.

Kako je objavio portal Kliks, razgovarano je o predsedavanju Slovenije Evropskom unijom u narednom periodu, kao i o predstojećem Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan, čiji će Slovenija biti domaćin, a čija bi glavna tema trebala da bude ubrzanje integracije država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala