Otpor u Bundestagu: Merkelova tražila veća ovlašćenja, poslanici prekinuli njen govor

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZAngela Merkel gleda u mobilni telefon za vreme govora Alis Vejdel iz Alternative za Nemačku u Bundestagu.
Angela Merkel gleda u mobilni telefon za vreme govora Alis Vejdel iz Alternative za Nemačku u Bundestagu. - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je danas na poslanike da odobre nova ovlašćenja koja bi joj omogućila da uvede restriktivne mere i policijski čas u oblastima gde je veliki broj zaraženih od korona virusa, rekavši da je većina Nemaca za striktnije mere, ali je njen apel naišao na otpor u parlamentu, javio je Rojters.

„Treći talas pandemije nas je čvrsto stegao“, rekla je Merkelova čiji su govor u Bundestagu prekinuli poslanici krajnje desničarske Alternative za Nemačku koja se protivi lokdaunu.

Merkelova je skrenula pažnju da zdravstveni radnici jedva izdržavaju pritisak.

„Medicinari na intenzivnoj nezi šalju poziv za pomoć, jedan za drugim. Ko može da ignoriše njihove molbe“, upitala je Merkelova.

Njena vlada želi da parlament promeni Zaštitni akt o infektivnim bolestima kako bi omogućila saveznim vlastima da sprovedu restriktivne mere, čak iako se regionalni lideri protive, sa nadom da smanje pritisak na zaposlene na intenzivnoj nezi.

Uvođenje policijskog časa i davanje moći kancelarki da uvodi mere u 16 nemačkih pokrajina naišlo je na kritike unutar konzervativnog bloka čiji je ona član, a ankete pokazuju da će možda doživeti najgori rezultat ikada na septembarskim parlamentarnim izborima.

Liderka parlamentarne grupe Alternativa za Nemačku Alis Vejdel je rekla da su nove mere „neviđen atak na osnove demokratske slobode“.

„Predloženi amandmani na Zaštitni akt su uznemirujući dokumenti jedne autoritarne države. Ovo vraćanje liči na autoritativnog demona i dolazi iz kabineta i od vas, madam kancelarko“, rekla je Alis Vejdel.

Merkelova je gledala u mobilni telefon tokom većeg dela izlaganja Vejdelove, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala