Haški sudija traži da Srbija bude prijavljena Savetu bezbednosti jer nije izručila radikale

© AP Photo / Peter DejongHaški sud
Haški sud - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Pratite nas
Postupajući sudija Mehanizma za krivične sudove u Hagu u predmetu protiv dvoje funkcionera SRS Vjerice Radete i Petra Jojića zatražio je od predsednika Mehanizma da obavesti Savet Bezbednosti UN da Srbija nije ispunila svoje obaveze prema tom sudu, jer nije uhapsila i izručila Jojića i Radetu.

U odluci sudije Liu Daćuna, napominje se da je Statut Mehanizma iznad domaćeg zakonodavstva na koje se Srbija poziva kao prepreku za izručenje, kao i da je irelevantno to što ističe spremnost da se Radeti i Jojiću sudi pred domaćim (srpskim) pravosuđem.

Mehanizam je u ponovljenom postupku odlučivanja o tome gde će se suditi Radeti i Jojiću, 2019. pa ponovo 2020. godine zatražio od Srbije da ih uhapsi i izruči Hagu radi suđenja povodom optužbi da su zastrašivali svedoke u postupku koji se vodio protiv lidera radikala Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom (čiji je Mehanizam naslednik), preneo je Tanjug.

Funkcionerka SRS Vjerica Radeta govori na konferenciji za novinare u štabu stranke - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2020
Kosta Čavoški za Sputnjik: Zašto Srbija ne bi trebalo da Radetu i Jojića izruči Hagu

Sudija napominje da je od pravosnažne odluke kojom je potvrđena obaveza Srbije da se Jojić i Radeta uhapse i izruče od 24. februara 2020, prošlo više od godinu dana i da je nesporno da se optuženi nalaze u Srbiji, kao i da nisu više poslanici Skupštine Srbije.

Suđenje u Hagu Radeti i Jojiću je neophodno, prema stavu Mehanizma, „zbog zaštite bezbednosti svedoka koji nisu spremni da protiv njih svedoče u postupcima koji bi se vodili u Srbiji“.

Prvom odlukom iz 2018. godine bilo je odlučeno da im se sudi u Srbiji, ali se tužilaštvo na nju žalilo, zbog čega je ukinuta.

Srbija je i dalje na stanovištu da nisu ispunjeni uslovi za njihovo izručenje, kako je to pre više godina utvrdio Viši sud u Beogradu - jer ne bi odgovarali za ratne zločine pred Mehanizmom, već za optužbe za krivično delo koje se odnosi na nepoštovanje suda (zastrašivanje svedoka), koje nije propisano domaćim Zakonom o saradnji sa sudom u Hagu.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanje suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika svoje stranke Vojislava Šešelja.

U pitanju su dva svedoka pod pseudonimima W1 i W2 koji su, prema tvrnjama haškog tužilaštva, bili pod pritiskom da svedoče u korist Šešelja i da su za to od Srpske radikalne stranke uzeli novac.

Predsednica izvršnog odbora Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta daje izjave novinarima - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2020
Ministarstvo pravde protiv izručenja poslanika radikala Hagu: Možemo sami da im sudimo

Srbija je prethodno u više navrata izrazila spremnost za suđenje ovog predmeta, garantujući fer i pravičnost postupka i adekvatnu zaštitu svedoka.

U junu 2018. turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio da se slučaj preda Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete koji je bio na snazi od 2015. godine.

Sudiji Akaju Savet Bezbednosti nije produžio mandat u Mehanizmu, a na njegovo mesto u decembru 2018. godine je imenovan sudija Li Dakin.

Tužilaštvo u Hagu protivilo se prebacivanju predmeta srpskom pravosuđu, i po njegovoj žalbi je u decembru 2018. godine odlučeno da se to pitanje ponovo razmotri, nakon čega je zimus odlučeno da se Radeti i Jojiću sudi u Hagu.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala