Kosta Čavoški za Sputnjik: Zašto Srbija ne bi trebalo da Radetu i Jojića izruči Hagu

© Tanjug / DIMITRIJE GOLL Funkcionerka SRS Vjerica Radeta govori na konferenciji za novinare u štabu stranke
Funkcionerka SRS Vjerica Radeta govori na konferenciji za novinare u štabu stranke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija nije u obavezi da Haškom tribunalu izruči Vjericu Radetu i Petra Jojića, koji su optuženi za nepoštovanje tog suda, zato što po našim važećim zakonima takvu obavezu ima samo prema onima koji su optuženi za ratni zločin, kaže za Sputnjik profesor Pravnog fakulteta, akademik Kosta Čavoški.

Haški tribunal, odnosno njegov naslednik, Mehanizam za međunarodne krivične sudove u  Hagu , 8. decembra je ponovo zatražio od vlasti Srbije da bez odlaganja izruče Radetu i Jojića kako bi im se pred tim sudom sudilo po optužbi za zastrašivanje, pretnje i nuđenja mita svedocima u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

© AP Photo / Peter DejongHag je ponovo zatražio od Srbije da bez odlaganja izri Vjericu Radetu i Petra Jojića kako bi im se sudilo za nepoštovanje suda.
Kosta Čavoški za Sputnjik: Zašto Srbija ne bi trebalo da Radetu i Jojića izruči Hagu - Sputnik Srbija
Hag je ponovo zatražio od Srbije da bez odlaganja izri Vjericu Radetu i Petra Jojića kako bi im se sudilo za nepoštovanje suda.

Čavoški: Srbija nema obavezu da izruči Radetu i Jojića

Na pitanje šta država može da učini po ovom pitanju i mora li doći do izručenja, Čavoški je jasan:

„Po važećim zakonima Republike Srbije, srpske vlasti su obavezne da izruče Haškom tribunalu samo one koji su osumnjičeni da su počinili ratni zločin, a ne one koji su krivi zbog navodnog nepoštovanja suda. Kada je svojevremeno Vojislav Šešelj odbio da ode u Hag na izricanje prvostepene presude to je i bio razlog što ga naše vlasti nisu poslale silom, protivno njegovoj volji. Uvažile su je, pa je onda i to prvostepeno veće Haškog tribunala reklo da to baš i nije potrebno. Kasnije je predmet stigao pred drugostepeno veće. Šešelj je  odbio da ode na to suđenje i njemu je suđeno u odsustvu“. 

Nakon pravosnašne odluke Mehanizma u Hagu da se Radeti i Jojiću sudi u Hagu, a ne u Srbiji i zahteva za izručenje, Ministarstvo pravde Srbije je sopštilo da  prema pravosnažnoj odluci Višeg suda u Beogradu nisu ispunjeni uslovi za njihovo izručenje.

Nema razloga za drugačije postupanje

Još 2016. godine, Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je odlučilo da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje članova SRS-a, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

© AFP 2023 / VALERIE KUYPERSRadetu i Jojića Haški tribunal tereti da su svedocima u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja pretili i nudili im mito, što nije razlog za izručenje. Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo onih koji su optuženi za ratne zločine.
Kosta Čavoški za Sputnjik: Zašto Srbija ne bi trebalo da Radetu i Jojića izruči Hagu - Sputnik Srbija
Radetu i Jojića Haški tribunal tereti da su svedocima u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja pretili i nudili im mito, što nije razlog za izručenje. Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo onih koji su optuženi za ratne zločine.

Čavoški smatra da nema razloga da se u slučaju Radete i Jojić sada postupi drugačije.

„Oni nisu počinili nikakav ratni zločin zbog čega bi po našem zakonu morali da budu izručeni i otuda naše vlasti, policija, sudovi, ministar  pravde, nisu obavezni da ta lica izruče Haškom tribunalu. Ukoliko bi to učinili to ne bi bilo zbog našeg domaćeg prava, domaće zakonske obaveze, nego iz nekih drugih razloga – realpolitike, popuštanja pod pritiskom“, kaže za Sputnjik naš poznati pravnik.

Hag opet traži izručenje

Krajem februara ove godine Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove pravnosnažno je olučilo da se radikalima Radeti i Jojiću, za nepoštovanje suda sudi u Hagu. Time je sud u Hagu stavio tačku na ranije odluke i žalbe kojima je traženo da se suđenje prebaci u Srbiju i  naložio da se Jojić i Radeta uhapse i izruče Hagu.
Iz Haga je i pre tog više puta traženo izručenje Jojića i Radete, a Tribunal je u martu 2017. godine saopštio da je Inteprol raspisao crvene poternice za njima, kao i za Jovom Ostojićem koji je u međuvremenu preminuo, pa je postupak protiv njega obustavljen. Sada, međutim, kako piše Radio Slobodna Evropa, poternice za Radetom i Jojićem  nisu vidljive u bazi Interpola.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala