Rusija optužila NATO za pogoršanje situacije u Ukrajini

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaUstanici u Donbasu
Ustanici u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
SAD i NATO optužuju Rusiju za vojne pripreme na granici sa Ukrajinom kako bi pod tim izgovorom aktivnije gomilale sopstvene snage, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„SAD i njihovi saveznici iz NATO-a nastavljaju da optužuju Rusiju za gomilanje vojnih snaga i tehnike na granici sa Ukrajinom. Ti propagandni napadi ukazuju na to da time Alijansa i njene zemlje-članice žele da opravdaju povećanje intenzivnosti sopstvenih vojnih aktivnosti kako na ukrajinskoj teritoriji, tako i u njenoj blizini“, dodala je ona.

Zaharova je podsetila da je samo za 2021. godinu u Ukrajini planirano sedam manevara pod vođstvom NATO-a.

„Raste broj uplovljavanja vojnih brodova NATO zemalja u vode Crnog mora...Značajno su učestali letovi američkih strateških bombardera iznad Crnog mora i Ukrajine, sa uvežbavanjem izlaska na granice i upotrebe krstarećih raketa. Povećan je intenzitet vazdušnog izviđanja u blizini Krima. Na šta to ukazuje – na to da upravo zemlje NATO-a svojim provokativnim dejstvima pogoršavaju situaciju oko Ukrajine koja ne ulazi u zonu odgovornosti Alijanse, one podstiču raspoloženje nekakvog vojnog revanša“, istakla je ona.
Soldatы 122-ogo pehotnogo batalьona Bundesvera napravlяюtsя na mesto službы v Litvu v ramkah rasšireniя voennogo prisutstviя NATO - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Nemački mediji: NATO sprema operaciju „zastrašivanja“ Rusije

Situacija na kontakt-liniji u Donbasu izaziva zabrinutost, dodala je Zaharova.

„Nastavlja da izaziva zabrinutost pogoršanje situacije na kontakt-liniji u Donbasu. Povećavaju se napadi na naselja Luganske i Donjecke oblasti od strane Oružanih snaga Ukrajine, raste broj žrtava među civilima u Donjecku i Lugansku. Kijev nastavlja da prebacuje u region tehniku i vojsku“, dodala je ona.

Kijev uz podršku zapadnih pokrovitelja nastavlja informativnu agresiju protiv Rusije kako bi skrenuo pažnju sa svojih akcija u Donbasu, precizirala je portparolka.

„Kako bi skrenuo pažnju sa svojih akcija u Donbasu i od nedelovanja u Kontakt-grupi, Kijev uz aktivnu, masovnu podršku zapadnih pokrovitelja pravom informativno-političkom kampanjom nastavlja informativnu agresiju protiv naše zemlje. Ukrajinski zapadni mediji iz sve snage raspiruju teme ruske vojne aktivnosti kod granica sa Ukrajinom. Zapadne zemlje i pojedinačno i zajedno masovno daju izjave po tom pitanju“, istakla je ona.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Zaharova: NATO podstiče Kijev na produžetak konflikta u Donbasu

Rusija poziva da se ruske vojne vežbe ne tumače kao manifestacija agresije.

„Već drugu nedelju naše diplomate pozivaju partnere da ne izvrću stvarno stanje i da ne pokušavaju da predstave planske ruske borbene obuke, koje se održavaju na ruskoj teritoriji, kao manifestaciju agresivnih namera“, rekla je ona, dodajući da razmere tih akcija ne premašuju pokazatelje prethodnih godina, i da „izgledaju mnogo skromnije od vojnih vežbi Oružanih snaga Ukrajine i zemalja NATO-a“.

Kijev ne želi da postigne rešavanje sukoba u Donbasu mirnim i diplomatskim sredstvima, dodala je Zaharova.

„O eskalaciji sukoba razgovarano je na sastanku kontakt-grupe, njenih podgrupa. Oni su održani 13. i 14. aprila. Nažalost, zbog nekonstruktivnog stava ukrajinske delegacije ponovo su završili bez rezultata. Još jednom je potvrđeno da Kijev ne želi da pristupi predmetnom radu i da traži rešenje situacije mirnim diplomatskim sredstvima“, objasnila je portparolka.

Takođe, Moskva poziva Nemačku i Francusku da se fokusiraju na podsticanje Kijeva na deeskalaciju tenzija u Donbasu i realizovanje Minskog paketa mera, umesto da učestvuju u propagandnoj kampanji oko postupaka Rusije na sopstvenoj teritoriji, koji nikome ne prete, poručila je Zaharova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala