Poslanica EP o „non-pejperu“: Rešenje su integracije, a ne raspad

Pratite nas
Poslanica Evropskog parlamenta i predsednica socijaldemokrata Slovenije Tanja Fajon je, tokom obraćanja javnosti povodom „non-pejpera“, upozorila na opasnost od pozivanja na menjanje granica na Zapadnom Balkanu i založila se za proširenje kao mirno rešenje za otvorene problema u regionu.

Fajon je najavila da će se uskoro u četiri oka sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a njegove komentare na njen račun nazvala je "zlobnim političkim dikreditacijama". 

Balkan - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Komadanje BiH i stvaranje velike Albanije: Slovenački portal objavio detalje „non-pejpera“

"Ne isključujem da tu pomoć Vučiću dolazi iz Slovenije", konstatovala je Fajon.

Ona je u svom obraćanju javnosti povodom „non-pejpera“, koji je premijer Slovenije Janez Janša navodno poslao u Brisel, a kojim se, prema navodima medija, predlaže menjanje granica na Zapadnom Balkanu, poručila da su rešenje "integracije, a ne raspad".

"U vreme kada moramo da promovišemo uzajamnu pomoć i saradnju, neki evropski lideri biraju da promovišu ometajuće ideje i nacionalističke tendencije, a nediplomatski potezi opterećuju već zabrinuto stanovništvo dodatnim brigama", izjavila je Fajon.

Fajon je ocenila da je svaka ideja o pomeranju i promeni granica "eksperiment prošlosti", a da bi postojeće granice na Zapadnom Balkanu trebalo da postanu simbolične ulaskom zemlja regiona u Uniju. 

Šefik Džaferović - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Komšić i Džaferović o „non-pejperu“: Sve ovo vodi u rat, nećemo dozvoliti atak na BiH

Ona se založila i za brže pristupanje regiona EU, u čemu, kako je rekla, Slovenija može igrati veoma važnu ulogu tokom svog predsedavanja, preneo je Tanjug.

Fajon je svog političkog protivnika premijera Slovenije Janeza Janšu, kao i predsednika Boruta Pahora, pozvala da javno pred Parlementom i građanima iznesu stav Slovenije o Zapadnom Balkanu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala