Srbija prva u Evropi počinje proizvodnju „Sputnjika Ve“

© Sputnik / Lola Đorđević Proizvodnja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“
 Proizvodnja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“  - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović sastao se sa delegacijom ruskih stručnjaka, pod čijim nadzorom je juče i danas izvršeno punjenje prvih kontrolnih serija vakcina „Sputnjik Ve“ na Institutu „Torlak“ u Beogradu.

Ruska strana ocenila je izuzetnom dinamiku kojom Srbija uspostavlja proizvodnju vakcine „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) na svojoj teritoriji, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

„Juče su punjene kontrolne serije vakcine ’Sputnjik Ve‘ komponente 1, a danas kontrolne serije komponente 2“, rekao je Popović.

On je istakao da će do kraja ove nedelje deo uzoraka biti poslat u Institut „Gamaleja“ u Moskvi, gde će se vršiti analiza kvaliteta napunjenih vakcina.

„Iz ’Torlaka‘ će u Institut ’Gamaleja‘ biti poslato ukupno 1.180 bočica vakcine komponente 1 i 1.180 bočica vakcine komponente 2. U Institutu ’Gamaleja‘ vršiće se provera kvaliteta vakcina proizvedenih na ’Torlaku‘ u trajanju od 21 dana”, rekao je Popović.

Ministar je istakao da su ruski partneri veoma zadovoljni tehnološkim i kadrovskim kapacitetima Instituta „Torlak“.

„Odmah nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, koja podrazumeva transport supstance iz Rusije u posebnim uslovima, punjenje u bočice po najvišim standardima, pakovanje i distribuciju vakcine, spremni smo da započnemo drugu fazu proizvodnje, a to znači proizvodnju supstance na Institutu ’Torlak‘. ’Torlak‘ ima znanje i stručnjake za taj poduhvat, ali sigurno će biti neophodno da se kapaciteti unaprede i da se kupi dodatna oprema“, rekao je Popović.

On je ocenio da je ovo istorijski trenutak za Srbiju koja je postala prva zemlja u Evropi koja započinje proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“ na svojoj teritoriji.

„Zahvalni smo predsednicima Vučiću i Putinu na bezrezervnoj podršci koju daju uspostavljanju proizvodnje ruske vakcine u Srbiji. Kada god je Srbija prolazila kroz teška vremena, kada su bile krize, ratovi, kada su bili ugroženi životi naših ljudi, uvek smo mogli da se oslonimo na Rusiju“, naglasio je Popović, prenosi Tanjug.

U ruskoj ekspertskoj delegaciji koja je posetila Beograd nalazili su se predstavnici Ruskog fonda direktnih investicija, Ministarstva industrije i trgovine Rusije, kao i predstavnici ruske farmaceutske kompanije „Generijum“, jednog od najvećih proizvođača vakcine „Sputnjik Ve“ na teritoriji Ruske Federacije, navedeno je u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala