Miroljubivi Bajdenov poziv, pa nova runda sankcionog rata: Taktika „klackalice“ u odnosima sa Rusijom

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaSusret Putina i Bajdena u Moskvi 2011. godine
Susret Putina i Bajdena u Moskvi 2011. godine  - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su u odnosima sa Rusijom izabrale taktiku „klackalice“, smatra članica Odbora za međunarodna pitanja Državne dume Rusije Elena Panjina.
„Vidimo da su SAD u odnosima sa Rusijom izabrale izabrale taktiku 'klackalice' smenjujući konstruktivne signale i otvoreno agresivne korake. Nova runda sankcionog rata protiv Rusije odmah nakon 'miroljubivog' poziva američkog predsednika Džoa Bajdena predstavlja još jednu slikovitu potvrdu toga“, istakla je ruska poslanica.

Prema njenim rečima, Rusija bi trebalo da odustane od iluzija i očekivanja novih „deeskalacija“ i „resetovanja“.

„Očigledno je da Amerika u bliskoj budućnosti ne namerava da odustaje od imidža neprijatelja čija je uloga 'dodeljena' Rusiji“, rekla je ona.

S tim u vezi, poslanica je zaključila da, pri svemu tome, praksa pokazuje da Vašington pokušava intenzivno da glumi da ima želju za uspostavljanjem dijaloga sa Moskvom tek onda kada ona pokaže odlučnost da žestoko i beskompromisno štiti svoje nacionalne interese.

Troicka kula u moskovskom Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Kremlj o mogućim američkim sankcijama: Nema dima bez vatre

Nova najava američkih sankcija Rusiji usledila je ubrzo nakon telefonskog razgovora ruskog i američkog predsednika. Vladimir Putin i Džozef Bajden u utorak su drugi put razgovarali telefonom od inauguracije američkog lidera. Kako je saopštio Kremlj, predsednici su detaljno razgovarali o stanju bilateralnih odnosa i nizu međunarodnih pitanja. Bela kuća je navela da je Bajden predložio Putinu da u narednim mesecima održe lični sastanak „u trećoj zemlji“.

Agencija Blumberg, pozivajući se na izvore, saopštila je u četvrtak da će SAD uvesti sankcije za desetak državljana Rusije i 20 ruskih organizacija i proterati deset ruskih diplomata zbog navodnog mešanja Moskve u izbore i sajber napade preko „Solar vindsa“. Izvori su naveli da bi Sjedinjene Američke Države ove mere mogle objaviti već u četvrtak. Prema listu „Njujork tajms“, sankcije će se ticati i državnog duga Rusije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala